40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny
Kisvárda is kapott új magasból mentőt

© Fotó: katasztrófavédelem

Kisvárda – Két darab, kétféle mentési magasságú IVECO-Magirus magasból mentő gépjármű érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. A Széchenyi 2020 programban megjelent „Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése” elnevezésű projekt keretében fiatalodott meg a megyei igazgatóság különleges szerállománya.

A magasból mentő gépjárművekről Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a fővárosi átadáson elmondta, hogy a kormány a magyar emberek biztonságát alapfeladatának tekinti és mindent meg is tesz az ehhez szükséges források előteremtéséért. A magasból mentők kezelőszemélyzetéhez fordulva pedig azt kérte az államtitkár, hogy bár reményei szerint az új járműveket minél kevesebb káresetnél kell majd használni, de ha mégis így lenne, a szereken szolgálatot teljesítő tűzoltók tegyenek meg mindent, hogy a lakosság biztonságát szolgálják.

A negyvenkét méteres mentési magasságú IVECO-Magirus M42L-AS típusú magasból mentővel gazdagodott a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, a harminckét méteres mentési magasságú társa pedig a kisvárdai hivatásos tűzoltók munkáját segíti a jövőben.

Az IVECO-Magirus magasból mentők létraszerkezetét felszerelték a dinamikus hatások okozta lengések automatikus csillapítására szolgáló berendezéssel, 10 fokos talajferdeséget is képesek kiegyenlíteni, mentőkosaruk legalább 250 kilogrammig terhelhető. Az első létratag csuklós mechanizmusú, a csuklós létratag 75 fokban dönthető, ezáltal lényegesen szélesebb körben történő használatra alkalmas a jármű. A szer rendelkezik automatikus összecsomagolás funkcióval, vagyis a létrakészlet automatikusan visszaállítható a tárolási helyzetbe. Emellett memória funkcióval is ellátták, emberi beavatkozás nélkül, akárhányszor képes automatikusan megismételni két pont között beállított mozgássorozatot, működési útvonalat.

Az új szerek kezelői tanfolyamon vesznek részt, a megyénkből első körben huszonnégyen, majd a sikeres vizsgát követően dolgozhatnak az új magasból mentővel már éles helyzetekben is.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!