Két hét sincs már az szja-bevallás módosítására

fejlesztesek Vasarosnameny

szja-bevallás

Megközelítőleg ötmillió magánszemély adóbevallását készíti el idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóhatóság úgynevezett bevallástervezetet készít, amelyet, ha szükséges, május 22-ig lehet módosítani az online felületen keresztül. Az érdeklődők a NAV ügyfélszolgálatain is tájékozódhatnak.

„Az egész rendszer megváltozott, hiszen korábban az adózók saját maguk állították össze a bevallásokat, küldték be hozzánk, és mi ellenőriztünk” – közölte Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője az M1 Forint, fillér című magazinjában.

„Ez most megváltozik, a NAV a rendelkezésre álló adatok alapján összeállítja a tervezetet, kiküldjük az adózóknak, aki kérte, aki nem, az az ügyfélkapun megnézheti, és most ők ellenőriznek minket. Ha stimmel, akkor az adózók elfogadják a tervezetet, ha nem, akkor pedig módosítják rajta, amit kell” – tette hozzá.

Az őstermelőknek és az adószámmal rendelkező magánszemélyeknek ki kell egészíteniük, valamint jóvá kell hagyniuk az adóbevallás tervezetét. A belépéshez Ügyfélkapu-hozzáférés szükséges.

„Nekik a tervezet egy ajánlat, nekik nem lesz automatikusan bevallás a tervezetből, mindenképpen bele kell írni a saját tevékenységükből származó bevételeiket” – közölte a szakértő.

A tervezetet összehasonlíthatja a munkáltatótól kapott nyomtatvánnyal 

Ha valaki ellenőrizni szeretné bevallását, akkor a munkáltatótól kapott nyomtatványon szereplő adatokat összehasonlíthatja a NAV rendszerében láthatókkal.

„Mint munkavállalónak, mindenkinek meg kellett kapnia a 17M30-as nevű nyomtatványt, amelyet minden munkáltató 2018. január 31-ig kiállított és átadott a munkavállalói számára” – hívta fel a figyelmet Rácz Nóra adótanácsadó.

A nyomtatványt össze kell hasonlítani az online felületen lévő adatokkal, és hogyha ebben bármilyen eltérés mutatkozik, akkor javítani kell a bevallási tervezetet – tette hozzá.

NAV oldalán elérhető az e-szja-ikon, amelyre kattintva eljutunk arra a felületre, ahol ellenőrizhetjük az adóhivatal által készített bevallásunkat. Itt lehetőségünk van arra, hogy módosítsuk a tervezetet.

A bevallásban nyilatkozhat az adókedvezményekről

Az adókedvezményekről vagy a különféle betegségek után járó visszatérítésekről a bevallásban is nyilatkozhatunk.

„Előfordul, hogy a magánszemély nem kéri a munkáltatótól, hogy év közben igénybe vehesse ezt a kedvezményt, viszont ettől jogosult a kedvezmény érvényesítésére. Ebben az esetben lehetőség van arra, hogy az adóbevallási tervezetet kiegészítse ezen kedvezménnyel, amelyet az adóhatóság közvetlenül utal vissza a magánszemély részére” – nyilatkozta Kökényesiné Pintér Ilona okleveles adószakértő.

Az szja 1+1 százalékáról is lehet még rendelkezni

A NAV honlapjáról elérhető az a lista, amely alapján kiválaszthatjuk, melyik szervezetnek ajánljuk fel adónk 1 százalékát.

„Az egyik egy százalékot felajánlhatjuk egyház javára vagy költségvetési előirányzat javára, ez idén a Nemzeti Tehetséggondozási Program, a második egy százalékot pedig bármilyen civil szervezetnek, aki jogosult ilyen egyszázalékos felajánlásra” – közölte Rácz Nóra.

Az adóhatóság által elkészített szja-bevallási tervezet május 22-én éjféltől automatikusan hivatalos adóbevallásnak minősül, érdemes tehát a határidő előtt átnézni, és ha szükséges, módosítani a dokumentumot.

MTI

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!