Jövőre már román vizet isznak a magyarok

Advent Vásárosnaményban AdventiProgramok_Vasarosnameny2018kicsi Advent Vásárosnaményban 2018 (2)

ivóvíz

Ki hitte volna, hogy az ivó­víz is hi­ány­cikk lesz? Jö­vőre ma­gyar csap­ból román víz fog folyni az Al­föld 60 te­le­pü­lé­sén. Békés me­gyé­ben ren­ge­teg he­lyen iha­tat­lan a víz, mert magas az arzén- vagy a man­gán­tar­talma.A Békés megyei Csabacsűdnek már 10 éve olyan arzénos a vize, hogy ihatatlan. Ezért a település csatlakozott az Alföldvíz Zrt. hálózatára, amely rengeteg környékbeli települést lát el ivóvízzel. A vegyi tisztítást így nem a települések, hanem a cég végzi. Csakhogy az Alföldvíz már nem tud annyi vizet megtisztítani, ami elég lenne a békési településeknek. Ezért hozzák majd a vizet vezetéken Romániából.Csák Gyula, a cég vezérigazgatója szerint Aradnál még azelőtt felhozható a víz a felszínre, mielőtt káros anyagok oldódnának fel benne. Ezértjobban megéri Romániából importálni az ivóvizet.

Kardoskúton is mindegy a lakóknak, hogy milyen vizet isznak, csak ne legyen mérgező.

Minden közgyűlésen téma nálunk az arzénos víz, lehet, hogy a román vízzel sokkal jobban járnánk

– mondta a ripostnak-nak az egyik önkormányzati dolgozó. Országszerte egyébként mintegy 300 településen több mint 800 ezer ember iszik és főz a határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel.

Békésben jövőre a román víz lesz a megoldás

Ha minden jól megy, akkor a békési otthonok csapjaiból 2017 júniusától már vegyszermentes víz folyik. Naponta ugyanis 22 ezer köbméter román víz lépi át majd a magyar határt egy 33 kilométer hosszú vezetéken, hogy végül a magyarok torkán folyjon le.

2011-ben Arad és Békés megye közösen hozott létre egy vízszolgáltató társaságot, amely biztosítja a vízellátást. A vízszolgáltatás megkezdéséhez egy kormányközi megállapodásra is szükség lesz.
ripost.hu
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!