Itt a Naményi titok – Ezzel a menüsorral varázsolta el az országot Kósa László, a beregi mesterszakács

AdventiProgramok_Vasarosnameny2018kicsi

41264722_1448778045265524_4414797111191666688_o

Vásárosnamény – Újra országos tévécsatornán népszerűsítette a Bereg fennséges gasztronómiáját Kósa László mesterszakács, a Lónyay Menyhért Szakiskola gyakorlati oktatója. A mesterszakács ezúttal gyökereihez nyúlt vissza és nagymamája finom receptjével aratott osztatlan sikert.

A recept ugyan már a modern kor táplálkozási szokásainak megfelelően készült el, még is egyedi és varázslatos ízvilágot teremetett a mesterszakács. A menüsor másik különlegessége, hogy csak Vásárosnamény Város Önkormányzata által, helyben termelt alapanyagokból áll össze, modern, egészséges formában, melynek minden alapanyaga megvásárolható az Önkormányzat által működtetett Szociális boltjában. A műsor felvétele előtti napon Kósa Lászlót kértük, hogy mutassa be a beregi remeket olvasóinknak is.
41210448_1448168268659835_7826995018358325248_o

A mesterszakács elsőként az előétellel kezdte, ahol füstölt sajtos joghurttal töltött Naményi Piros almát készített, melynek alapanyaga a füstölt sajt is helyi termelőtől származik, a Naményi Piros alma pedig a Helyi Értéktár része. Főételként a nagymamája által készített receptet ötvözte, modern reformkonyha eszközeivel. A Naményi titok nevű beregi gasztronómiai csodában zöldségnyárs és szűzpecsenye kapott helyet, melyet a nagyi töltelékével megtöltve, bacon köntöst kapott. A zöldségnyárson édesburgonya, pritamin paprika, cukkini, padlizsán volt felfűzve, melyet szintén az Önkormányzat saját kertészetében termelt. Desszertként pedig a saját maga által készített dióval töltött aszalt szilvát, fahéjas mézzel és vanília fagylalttal készített el.

Itt a Naményi titok - Ezzel a menüsorral varázsolta el az országot Kósa László, a beregi mesterszakács 1
A Kósa László által összeállított menü a következő volt:
Naményi titok

Hozzávalók:
-1, 20 kg szűzpecsenye
-0, 25 kg csirkemáj
-0, 05 kg füstölt szalonna
-2 db zsemle
-4 db tojás
-1 csokor petrezselyem
-0, 002 kg őrölt bors
-0. 001 kg majoránna
-0, 01 kg só
-0, 05 kg hagyma
-0, 30 kg bacon
-1 cs. grill nyárs
-1 cs. grill fűszerkeverék
-1 db pritamin paprika
-1db édes burgonya
-1 db padlizsán
-1 db cukkíni
-1 db mogyoróhagyma
-0, 25 kg libazsír

Elkészítése:
A szűzpecsenyét nyitott szeleteléssel előkészítjük, megszórjuk sóval, borssal és hűtőben tartjuk a megtöltéséig. Töltelék: darált húst összekeverek áztatott zsömlével , adok hozzá egész tojást, füstölt szalonnán hagymával megsült kockázott csirkemájat, majorannát, sót, borsot, finomra vágott petrezselymet, főtt tojást, jól összekeverjük és a kiterített szűzpecsenyére terítjük és lazán feltekerjük. Beburkoljuk bacon szalonnával és zománcozott tepsibe téve 180 fokos sütőben 35 perc alatt megsütjük a sütőben, szép pirosra.
Zöldségnyárs: Az édesburgonyát, paprikát, cukkinit, padlizsánt egy cm-es szeletekre, a mogyoróhagymát héjaira bontjuk, megszórjuk grill fűszerkeverékkel és grill nyársra szép sorban felfűzzük. Meglocsoljuk olívaolajjal és grill rácson vagy a sütőben megsütjük.

Naményi piros alma snidlinges, joghurtos füstölt sajttal töltve

Hozzávalók:
-4 db naményi piros alma
-0, 25 kg füstölt sajt
-0, 30 l natúr joghurt
-0, 20 l majonéz
-0, 01 kg só
-0, 001 kg fehérbors
-0, 01 l mustár
-0, 05 kg mogyoróhagyma
-0, 10 l citromlé
-0, 02 kg snidling

Elkészítése: az alma felső egyharmadát cakkosan levágom, majd karalábé vájóval kikaparom a belsejét és enyhén sós, citromos hideg vízbe teszem. Töltelék: natur joghurtot elkeverek sóval, fehér borssal, mustárral, pici majonézzel, citromlével, pici mézzel majd apróra vágott snidling, apróra vágott füstölt sajt és az alma kikapart belseje kerül bele. Ezzel a töltelékkel megtöltöm a kivájt almákat, ráhelyezem a kalapjukat és jól behűtve tálalom.

Naményi aszalt szilva dióval töltve, vanília fagylalttal

Hozzávalók:
-1 l Carte D’or vanília fagylalt
-0, 05 kg akácméz
-0, 25 kg aszalt szilva dióval töltve
-0, 15 kg kristálycukor
-1 db citrom
-0, 001 kg fahéj
-0, 01 l szilva pálinka

Elkészítése:
A magozott aszalt szilvát megtöltjük dióval. Kristálycukrot karamellizálunk, majd fél citromot csavarunk bele, mézsűrűségűre beforraljuk, gazdagítjuk fahéjjal és szilvapálinkával. Beletesszük a megtöltött szilvákat, átforgatjuk és vanília fagylalttal tálaljuk. Díszítése: hámozott, pirított dióbél és citromfű levél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!