Itt a legfinomabb tejcsokik hivatalos rangsora Magyarországon

fejlesztesek Vasarosnameny
tejcsoki

fotó: 24.hu

A győztes nem magyarországi márka. Bár mindegyik vizsgált édességben az előírtnál több kakaó volt, viszont mindegyik ólmot is tartalmazott, igaz, a megengedett határérték alatt.

Az első helyen a Lindt Excellence, a másodikon a Milka Alpesi, a harmadikon pedig a Tibi különleges tejcsokoládé végzett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 26 hazai és külföldi előállítású, köztük diabetikus, glutén- és laktózmentes termékeket ellenőrzött.

A kedveltségi vizsgálaton laikus és szakértő kóstolók tesztelték a termékeket a külső megjelenés, a szín, az illat, az íz és az állomány szempontjából. Ezek alapján lett a kóstolók kedvence a Franciaországban gyártott Lindt Excellence. Habár a Tibi magyar márka, a gyártó Bonbonetti Kft. már évek óta ukrán tulajdonban van.
A részletes eredményeket a Nébih honlapján találja meg.
A laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy a vizsgált tejcsokoládékat a gyártók többsége magasabb kakaó szárazanyag-tartalommal gyártja, mint a minimum 25%. A kedveltségi vizsgálaton azonban kiderült, hogy nem a legmagasabb kakaó szárazanyag-tartalommal rendelkező termékek a legfinomabbak, tehát ez önmagában még nem jelent kellemes ízt. A termékek kakaóvaj és tejzsír összmennyisége is a legtöbb esetben jóval magasabb volt az előírt minimum 25%-nál.
A kakaóbab pörkölése során szennyező anyagok keletkezhetnek, de a laboratóriumi vizsgálatok során mért szénhidrogének mennyisége határértéken belül volt. Minden termék esetében megvizsgálták az ólom és kadmium szennyezőanyag mennyiségét is. Az ólommennyiségek határérték alattiak voltak, míg a kadmium esetében a mért értékek jóval alacsonyabbak voltak a csak később hatályba lépő határértékeknél.
A 26 termékből összesen 17-tel szemben indult hatósági eljárás. 4 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hivatal, amelynek várható összege félmillió forint. A többi esetben, a kevésbé súlyos jelölési hibák miatt, figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

MÁR CSAK NÉHÁNY HÓNAPIG VAN DIABETIKUS CSOKI

A cukortartalom mérési eredménye a „diabetikus” tejcsokoládék vizsgálatánál különösen fontos információ. A „diabetikus” termékeket ugyanis ajánlják a szénhidrát anyagcserezavarban szenvedők számára, azaz cukorbetegeknek. A rendelet pontosan meghatározza azt a cukormennyiséget (legfeljebb 3%), amelyet a tejcsokoládé a felhasznált alapanyagok cukortartalmából eredően, természetes módon tartalmazhat (a rendelet szerint nem számít bele ebbe a cukormennyiségbe a diabetikus csokoládék készítéséhez felhasznált fruktóz).

3 termék esetében a felhasznált alapanyagok természetes cukortartalmából eredő mennyiségek (11,1%; 6,4% és 10,6%) meghaladták a megengedett legfeljebb 3 %-os értéket, így ezeket a termékeket nem lehet diabetikusnak hívni, de a tápértékjelölésen a tényleges cukortartalmakat tüntették fel. Ezek a magasabb cukortartalom értékek főként a tejpor laktóz tartalmából adódtak.

Fontos tudni, hogy 2016. július 20-tól megszűnik a „diabetikus” fogalom, azonban a cukorbetegek tájékozódhatnak a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból (pl. az ’alacsony cukortartalmú’, ’cukormentes’, ’hozzáadott cukrot nem tartalmaz’) az élelmiszer szénhidrát illetve cukor tartalmáról.

vs.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!