Istennel, a hazáért és szabadságért! – Rákóczi-megemlékezés Tarpán

sarkanyhajo roadshow gergelyiugornya

Istennel, a hazáért és szabadságért! – Rákóczi-megemlékezés Tarpán

Tarpa – A magyar Országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította II. Rákóczi Ferenc Gyulafehérvárott erdélyi fejedelemmé választása 315. évfordulója alkalmából. A II. Rákóczi Ferenc-emlékév szerves folytatása azon II. Rákóczi Ferenc-emléknapnak, amellyel az Országgyűlés határozata alapján a Rákóczi-szabadságharc vezérlő fejedelme 1676. március 27-i születésnapjáról a magyar nemzet 2015-től évről évre megemlékezik. Idén Tarpa Nagyközség Önkormányzata méltó ünnepség keretein belül emlékezett meg a fejedelem 343. évfordulójáról. A fejedelem személyének tisztelete három el­csa­tolt területhez is szorosan kapcsolódik: a kárpátaljai magyarokat szokás Rákóczi népeként emlegetni. Az Ő életútja azóta is összeforrott a magyar sza­­­bad­sággal és függetlenséggel.

Cum Deo Pro Patria et Libertate! Ezen jelmondattal kezdődött a vezérlő fejedelem születésének 343. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepség Tarpa főterén. A megemlékezés díszvendégei Dani Attila tárogatójátékára vonultak be, a nagyközség főterén álló II. Rákóczi Ferenc szobor tövéhez, majd a Himnusz fenséges hangjaival kezdődött az ünnepi megemlékezés.

A rendezvényt az autentikus viseletben érkező lovasfogatok, illetve a tarpai születésű sókereskedő, Esze Tamás alias Kelemen Béla bevonulásával folytatódott, aki ezt követően üdvözölte a zsúfolásig megtelt ünnepelni vágyót.

Köszöntőjét követően II. Rákóczi Ferenc alias Kelemen Csaba, a fejedelemre megszólalásig hasonlító színművész lelkesítő beszéde hangzott el.

A ,,fejedelmi,, szavak után a Erdősné Puskás Zita köszöntötte a szép számban megjelent ünnepi vágyót, majd konferálta fel a megjelent közjogi méltóságokat.

Az intézményvezető köszöntőjét követően, a tarpai Figemadár Citerazenekar autentikus dallamai emelték az ünnepi műsort.

A fenséges dallamok után a nagyközség polgármesterének, Szécsi Szabolcsnak ünnepi beszéde nyitotta meg a felszólalók sorát. A község vezetője elsősorban a Rákóczi-szabadságharcot és az abban nagy szerepet játszó Esze Tamást szerepét emelte ki.

A polgármesteri szavak után dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője történelmi visszatekintés által emlékezett meg a fejedelemről.

Az ünnepi beszédet mondó, közjogi méltóságok sorát Román István kormánymegbízott beszéde zárta, aki a Rákóczi-szabadságharc és a fejedelem történelmi szerepéről beszélt.

A kormánymegbízott beszéde után II. Rákóczi Ferenc alias Kelemen Csaba köszönte meg az emlékezők szavait.

A méltóságteljes ünnepség a Tarpai Esze Tamás Általános Iskola, nyolc kuruclányának történelmi tényekből, levelekből álló szavalatai követtek.

Az intézmény diákjai ezt követően egy színpompás, mesterien megkomponált zászlótánccal kápráztatták el a közönséget.

A kulturális műsorok sorát az országszerte, méltán nagy népszerűségnek örvendő 4 for Dance együttes, több programelemből álló előadása követett.

Az ünnepi megemlékezés az emlékezés koszorúinak elhelyezésével zárult, ahol a megye és a nagyközség több intézményének képviselője helyezte el koszorúját a II. Rákóczi Ferenc, illetve Esze Tamás szobránál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!