Ismét visszatér a vasárnapi nyitvatartás Magyarországon

fejlesztesek Vasarosnameny

nyitva

Hamarosan kezdődik a karácsonyi vásárlási roham. November 29-től a multik az advent miatt kinyithatnak vasárnaponként is. Négy héten át ismét visszatér a régi rend, és lehet vasárnaponként is plázázni.

Egy évben öt vasárnapot választhatnak a kereskedelmi egységek, amikor a hét utolsó napján is nyitva tarthatnak. Magyarországon március 15-e óta vasárnaponként nem nyithatnak ki a kereskedelmi egységek. A szabályozást a családok védelme miatt vezették be, hogy vásárlás helyett inkább pihenéssel töltsék a hetedik napot. A vasárnapi boltzár alól csak a családi vállalkozások mentesültek, a kisboltokat ilyenkor megrohanják az emberek a friss kenyérért és a töltött káposztához elmaradhatatlan tejfölért. A multiknak a törvény annyi engedményt tett, hogy négy adventi vasárnap kinyithatnak, és plusz egy vasárnapot választhatnak a fennmaradó 48 hétből.Idén már nem kell sokat várni az első adventi vasárnapra, mivel az novembert 29-re esik. A második adventi vasárnap december 6-ra, a harmadik december 13-ra esik, aranyvasárnap pedig december 20-án lesz.
A multik közül a Tesco és a Kika a négy adventi vasárnapon túl az összes áruházát egyetlen vasárnap nyitotta ki. A Tesco választása a húsvét előtti vasárnapra esett, a Kikának pedig szeptember 13-a volt szimpatikus. Az Aldi november 22-én, vasárnap a balatoni boltok kivételével az összes boltját kinyitja. Ezen a napon a maglódi, a szegedi és a budaörsi Auchanban is lehet majd vásárolni.

Hogy melyik vasárnapi boltnyitás a jó döntés, majd kiderül, mert maga a Tesco mondta az Origónak, hogy december 28-án hétfőn, a karácsonyi ünnepek és a vasárnapi boltzár miatt Armageddon lesz a boltokban. Ezért lehet, hogy december 27-ére kellett volna a kereskedelmi láncoknak egységesen az ötödik vasárnapi nyitást időzíteni. December 27-én a szolnoki Auchan kinyit, és 128 Spar is nyitva lesz.

A karácsony miatti két és fél napos boltzár után, december 27-én vasárnap sok multi viszont már nem tud kinyitni, mert addigra a többségük az évi öt vasárnapi nyitvatartás lehetőségét elhasználta. A négy adventi vasárnapon túl a 19 áruházból hat Auchan él novemberben és decemberben az egy-egy szabadon választható vasárnapi boltnyitás lehetőségével – közölték az Origóval.November 8-án a miskolci Auchanban, november 15-én a solymári Auchanban lehet majd vásárolni. 

A Lidl áruházai évközben hol a Balatonnál, hol Budapesten, vagy éppen Pécsett vannak nyitva vasárnaponként.
A Lidl Magyarország úgy döntött, hogy az adventi négy vasárnapi nyitvatartás mellett évközben térségenként más-más vasárnapon használják a bónusz egyszeri vasárnapi boltnyitást.

A Spar rámozdult a december 27-ére
A Spar Magyarország azt írta az Origónak, hogy áruházaik vasárnapi kinyitását a forgalom és a vásárlószám alapján határozzák meg. Példaként említették, hogy a
karácsonyi ünnepek miatti két és fél napos boltzár után több mint 100 áruházuk lesz nyitva december 27-én, vasárnap.

A magyar üzletláncban sem egységes a vasárnapi nyitvatartás. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója is azt mondta, hálózatukban a franchise-partnerek saját hatáskörben dönthetik el, hogy mikor veszik igénybe az egyszeri, szabadon választható vasárnapi nyitvatartás lehetőségét.

A Balaton elcserélné az adventet a nyári hétvégékre
A Balaton-parti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség szeretné elérni, hogy az üdülőrégió üzletei az adventi időszak helyett nyáron tarthassanak nyitva.

Balassa Balázs, a BSZ elnöke azt mondta, az a céljuk, hogy a balatoni üzletek az adventi időszak helyett nyáron, és a jogszabályban megengedett 5 helyett 8 választott vasárnap tarthassanak nyitva, mivel ezzel megoldódna a nyári főszezon kiszolgálása.

Origo

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!