fejlesztesek Vasarosnameny

nemzetkozi-sutotok-fesztival-nagydobos

Nagydobos -Mátészalka és Vásárosnamény között félúton található településen, Nagydoboson fontosnak tartják a méltán híres nagydobosi sütőtök hírnevének, értékének fenntartását. Minden év szeptemberének harmadik hétvégéjén rendezik meg a Nemzetközi Sütőtök Fesztivált. A nagydobosi őstermelők megmérkőznek a legigazibb nagydobosi sütőtök versenyén: kiderül, hogy ki termelte az őseink által lefektetett szabályoknak legmegfelelőbb sütőtököt. Az egész ország területéről vetélkednek a legnagyobb sütőtökök, illetve a leghosszabb tökök.

A magyarországi mezőgazdálkodás történetében nem ritkaság, hogy egy-egy település vagy táj népének ter­melő tevékenysége olyan terméket, produktumot eredményez, ami akár több generáción át is az ott élők „jelképeként”, sajátos helyi márkanévként jelenik meg. Ilyen település Nagydobos és az ott termesztett sütötök is, melynek tiszteletére immár tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Nagydobosi Nemzetközi Sütőtökfesztivált. A magyarországi és az európai adatok egyaránt azt jel­zik, hogy az amerikai eredetű tök elsősorban emberi táplá­lékként terjedt el az öreg kontinensen, jóval megelőzve és felülmúlva az új kultúrnövény takarmányként való haszno­sítását.A nagydobosiak maguk is számos tökfajtát ismernek és termesztenek, valódi gazdasági jelentősége azonban számukra a nagydobosi sütőtökként emlegetett tájfajtának volt. Ennek nagybani termesztése idején a többi fajta vetését igyekeztek távol tartani a tökföldtől, így azok inkább a kony­hakertben, szőlőkben kaptak helyet.Valójában nem könnyű a nagydobosi sütőtök korrekt leírása sem, mert bár tulajdonságainak, adottságainak megfogalmazásában az idősebb adatközlők egyetértenek, de eredetének és elnevezésének kérdésében nem. Van, aki kék hajú bécsi töknek nevezi a dobosi fajtát, mások inkább egyedinek, helyi sajátosságnak tartják. Bizonyos, hogy az 1960-as évektől kezdve a hazai gazdasági irodalom is önálló tájfajtaként emlegeti a nagydobosi sütőtököt, ilyen néven forgalmazzák egy sütőtök fajta vetőmagját is, ám minden­nek mára a névadó településhez alig van köze. A mezőgaz­dasági irodalom szerint a nagydobosi sütőtököt az alábbi tulajdonságok jellemzik. „Termésének alakja és nagysága változó. Héja sima vagy barázdált, színe ezüstfehértől aranysárgáig változó. Húsa sárga színű, hosszú tenyészide­jű, bőtermő. Dércsípte termését tavaszig tárolhatjuk.” A dobosi fiatalok számára a község egykori jeles ter­ménye már csak az idősebbek elmondásából ismert, ha­sonlóan nem tartják már jellemzőnek Nagydobosra a töktermesztést a környező falvak fiatalabb lakói sem. E „ha­gyomány” ismerete számukra éppen úgy az előző generáci­óktól öröklött tudás, mint a helybelieknek. Ezen hagyományok újjáélesztés szorgoskodik minden évben Nagydobos Község Önkormányzata, ahol a tartalmas gasztronómiai ízek mellett kulturális programok is színesítik a fesztivált.

Íme a részletes program:

nagydobosi-nemzetkozi-sutotokfesztival

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!