lajkolas

a-ii-rakoczi-ferenc-tisza-hid-kora-oszi-szepsege-vasarosnameny-59

 [srizonfbalbum id=326]

Vásárosnamény – A Tisza számos költő lelkét is meghódította, de a körülötte élő nép is rengeteg dalban, mesében örökíti meg a folyót.  Nincs még egy folyó, mely hol méltóságteljes, lassú kanyargásával, hol zabolátlan rohanásával oly mélyen beásta volna magát a magyar ember szívébe. Azt mondják: “Ki a Tisza vizét issza, annak szíve vágyik vissza.” És igaz lehet a mondás, hiszen nagy költőink közül Petőfi Sándor, Juhász Gyula lelkét is megérintette a folyó egyedülálló hangulata, de a Beregben itt élő emberek is számtalan dalban, mesében örökítették meg a Vásárosnaménynál ,,szőkévé,, váló Tisza szépségét. A Vásárosnaményon át, ártéri erdőkkel kísért partszakaszai és morotváinak rejtélyes lakói minden évszakban bámulatba ejti az itt lakókat és az idelátogatókat. Méltán nemes színfoltja ennek a Bereg kapujában újonnan épülő II. Rákóczi Ferenc Tisza-híd is, melyből kettő van Magyarországon, ráadásul mindkettő a Tiszán. Először, 1926-ban a vásárosnaményi Tisza-hidat nevezték el II. Rákóczi Ferencről. Az 1926-ban épült híd persze már elpusztult, de emlékeim szerint az újabb hidak változatlanul őrzik a Rákóczi nevet. A régi híd mellett felépített új, háromnyílású híd terveit a Pont-Terv Zrt. készítette.

A híd a régi szerkezet támaszkiosztását követi, de a két szélső pillért elhagyták, ezzel is növelve a folyó átfolyási szelvényét. A híd teherbírása és szélessége korlátozás nélküli – olvashatóak az információk, a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Tisza-híd kilátórészén megtalálható emléktáblán.

Mért is hívják az emberek az őszt az elmúlás évszakának? Hiszen “…ősszel a föld csak elalszik, nem hal meg”, ahogy Petőfi Sándor írta az  Itt van az ősz, itt van újra… című versében. A beregi természet egyik legszebb évszaka az ősz. Valójában a beregi természet minden időszakban mutat számunkra valami szépet és csodálatosat, persze ehhez egy kis fáradságot kell venni és sétálni a Beregben, csodálva a természet adta szépségeket. Az ősz a Beregben tehát nem feltétlenül az elmúlást jelenti, de színkavalkádjával méltóan színesíti a Bereg kapuját. Bár a part menti fák ugyan még nem öltöztek színes köntösbe, de talán még ez nem is baj.  Nem is oly sokára, az igazi ősz beköszöntével, ugyan egyes nyári színek eltűnnek, de jönnek helyette mások, mint színpompás lombkoronák vagy szikrázó fehérség.

Minden vélemény számít!