40 eve varos vasarosnameny vásárosnaményi fejlesztések

II. Nemzeti Érték Gála Kisvárda[srizonfbalbum id=235]

A tavalyi évben első alkalommal Veszprémben megrendezett gála sikereit követve, idén Kisvárda adott otthont június 17-én a II. Nemzeti Érték Gála Kárpát-medencei szintű rendezvénysorozatának. Az ünnepséget bizottsági ülés előzte meg, a kisvárdai Városháza dísztermében hat új hungarikumról döntöttek.

A magyar cimbalommal, a Törley pezsgővel, a Piros Arannyal és az Erős Pistával, illetve a kaptárkövekkel és a bükkaljai kőkultúrával bővült a Hungarikumok Gyűjteménye. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Hungarikum Bizottság kisvárdai ülését követően ismertette a listát. A tárcavezető elmondta, a bizottság döntése értelmében bekerültek a Magyar Értéktár tételei közé a magyar pásztor- és vadászkutya fajták, az egri bikavér, a tiszai halászlé, a Mihalkó-féle hortobágyi pásztorkalap, a mirelittermékek, a tiszavirág és a tiszavirágzás, a dobostorta, valamint az Országos Kék Túra.

A politikus az új hungarikumok kapcsán hangsúlyozta, a világszerte ismert magyar cimbalom az egyik legfontosabb magyar népi hangszer, zenéjét az egész világon szeretik, a Föld legtávolabbi pontjaira is eljutott. A Piros Arany és Erős Pista paprikakészítmények pedig a magyar konyhának és étkezési kultúrának fontos elemei. A világmárkának számító Törley pezsgő mintegy száz országban kapható, a legfinomabb magyar borok és pezsők sorát egészíti ki. A kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra pedig egyedülálló természeti jellegük miatt kapták meg a címet.

A Hungarikumok Gyűjteményébe a pénteki döntéssel már 60 érték tartozik,
a Magyar Értéktár pedig 143 tételesre bővült.

Az esti gálán köszöntőt mondott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter,Baracsi Endre, a Sz-SZ-B Megyei Közgyűlés alelnöke és Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere.

A II. Nemzeti Érték Gála kisvárdai helyszíne a Várszínpad volt, ahol fellépett a Parno Graszt népzenei együttes, Oláh Enikő a „Tiszán innen Dunán túl” című dalt énekelte a Háry János operából, szólót táncolt Hoksz Attila, akit acapella kísért Dégi Zoltán és Tasi Dominika, Pál apostol első levele a korinthusiakhoz (Szent-Márton év tiszteletére) Vass Magdolnát láthatta a közönség aki Beregszászról érkezett, táncra perdült az Everdance és a 4 ForDance együttes, illetve a Mátészalkai Szatmár Néptáncegyüttes, Herencsár Viktória cimbalmozott,Pregitzer Fruzsina és István István színművészek prózával álltak a színpadra, és énekelt a Cantemus Pro Musica Leánykar is.

kisvarda.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!