Házi szilvás gombóc

Hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg burgonya
  • só ízlés szerint
  • 5 dkg vaj
  • 35 dkg finomliszt
  • 10 db szilva (mérettől függően 10-15 darab)
  • 10 teáskanál barna cukor
  • fahéj ízlés szerint
  • 1 ek vaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 3 teáskanál barna cukor

    elkészítés

    1. A burgonyákat megtisztítjuk, és sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk, áttörjük, és hagyjuk lehűlni.
    2. Hozzáadjuk a sót, a vajat, a lisztet, és tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen, 0,5-1cm-es vastagságúra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk.
    3. A négyzetek közepére helyezzük a félbevágott szilvákat, a magok helyére szórjuk a cukrot és a fahéjat, majd összehajtogatjuk, és gombócokat formázunk.
    4. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük a gombócokat, közben egy serpenyőben vajat hevítünk, és aranybarnára pirítjuk egy kevés cukor társaságában a zsemlemorzsát.
    5. A megfőtt gombócokat leszűrjük, a pirított zsemlemorzsában megforgatjuk, majd megszórjuk porcukorral.

     

/nosalty.hu/