Házhoz érkeznek az egészségügyi szűrővizsgálatok

40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny

szűrőbusz

Fontos, hogy “házhoz vigyük a szűréseket”, ezt szolgája az a tíz plusz tíz szűrőbusz is, amely a következő hetekben a magyar településeket járja – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár szükségesnek nevezte, hogy azokon az 5000 fő alatti településeken is igénybe vehetők legyenek szűrővizsgálatok, ahonnan az emberek nehezebben vagy kisebb hajlandósággal utaznak el különböző szűrésekre. Tíz általános és tíz mammográfiás szűrőbusz indul el a napokban, hogy “házhoz is vigyék a szűréseket”.

A mammográfiás szűrés azért is fontos az államtitkár szerint, mert hiába ingyenes, az érintetteknek mindössze 40-50 százaléka megy el. Rétvári Bence beszélt arról is, hogy az általános szűrőbuszon dietetikai és életmód-tanácsadással, valamint vércukor- és vérnyomásméréssel találkozhatnak az emberek, és igyekszenek minél több helyen ingyenesen biztosítani szájüregi és bőrelváltozás-szűrést is.

A vastagbél-vizsgálatok és -szűrések száma 2010 óta 74 ezerről 92 ezerre emelkedett az államtitkár elmondása szerint, ami 25 százalékos javulást jelent. A vizsgálatok számának emelkedése mellett a minőségük is javult: az erre jutó finanszírozás a 2010-es 477 millió forintról 724 millió forintra emelkedett.Urbán Edina, a váci Jávorszky Ödön Kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a korán felismert betegségek könnyebben és jobban kezelhetők, és kifejtette, hogy vannak olyan betegségek, amelyek a szűrésnél még tünetmentes fázisban derülhetnek ki. Ilyen népbetegség a szakember szerint a cukorbetegség és a magas vérnyomás, amely “csendben károsítja” a szervezetet, és amikor már tünete van, megbetegít más szerveket is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!