fejlesztesek Vasarosnameny

Három napos adventi kiállítást és vásárt rendeztek Nagydoboson (2)

Nagydobos – Három napos adventi kiállítást és vásárt szerveztek a nagydobosi értékfeltárók, akik egy csapatként dolgoznak a Helyi Értéktár Bizottság és a Nagydobosi Perényi Egyesület tagjaival. A 2015. december 4-én megnyílt kiállítás több szempontból is az értékes pillanatok egyike a településen.

A nagydobosi értékfeltáró csapat ünnepet szervezett, értékeiket ünnepelték meg, bár az advent köré építették kiállításukat és a helyi termékeikből álló vásárt, de nézve a helyiek arcát, ez inkább az ő ünnepük volt. Tavasz óta dolgozik a Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodája a település értékfeltáró csapatával, akik nagyon szép eredményeket értek el ebben az időszakban és már a jövőre vonatkozó terveik is megfogalmazódtak.

A megyei irodát érte a megtiszteltetés, hogy a három napos kiállítást megnyissa és az értékfeltárási folyamat közösségre gyakorolt hatását erősítse. Emellett a helyiek tolmácsolásában megismerhették a jelenlévők a nagydobosi értékeket, azok fontosságát és a jövőbeli terveket.

Értékes volt a kiállítás megnyitásának napja, hiszen Kiss Árpád – Helyi Értéktár Bizottság tajga – életében ez a nap egy mérföldkő volt, hiszen kereken 30 éve került a településre, mint népművelő. Átélte azt a pillanatot, amikor bezárták a művelődési házat, jelenleg pedagógusként dolgozik a településen, és nagy örömmel látja, hogy a művelődési ház nagy terme újra élettel telt meg.

Az adventi vásáron a helyi termelők, iparművészek, kézművesek munkái jelentek meg, úgy, mint méz és az abból készült termékek, horgolt díszek, beregi keresztszemes csodák és a nagydobosi tök. Kimaradhatatlan volt a híres nagydobosi sütőtök, hiszen nem véletlenül jegyezték az 1920-as évek elején a New York-i tőzsdén, a második adventi hétvégén valamennyi résztvevőnek volt része a nagydobosi sütőtökben.

Nagydoboson elindult a folyamat, a helyiek megértették az értékfeltáró folyamatban rejlő értéket, a közösség erejét.

 

Máté Krisztina

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!