Hagyományőrzés mesterfokon – II. Kárpát-medencei néptáncgála a Zoárd-napi Sokadalmon

Hagyományőrzés mesterfokon - II. Kárpát-medencei néptáncgála a Zoárd-napi Sokadalmon

Vásárosnamény – A térség legnagyobb fesztiválja, a Zoárd-napi Sokadalom nem csak a szórakozásra, hanem a hagyományőrzésre is igen nagy hangsúlyt fektet. A múlt évben hagyományteremtő célzattal lebonyolított Kárpát-medencei Néptáncgála igazi kuriózumnak számít a megyében, hisz számos határon innen és túlról érkező néptáncegyüttes mutatja be a térség múltbéli táncát.  A különféle koreográfiák, mint a botoló, verbunk vagy a csárdás látványos kiegészítője a szombati programdömpingnek. A néptáncosok bemutatkozása pénteken kezdődött, amikor  közel  100 néptáncos látványos felvonulását láthatták az érdeklődők Vásárosnamény belvárosában. Szombaton aztán a második alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Ifjúsági Néptáncgála,  amely  a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, személy szerint Toldi Zoltán szervezésében és a BIKSZE valamint a helyi önkormányzat támogatásával  valósult meg. A néptáncgála nem csak a táncról szól, hiszen egy olyan különleges kezdeményezés is egyben,  amely  lehetőséget biztosít a határokkal elválasztott magyar kisközösségek és az évszázadok óta együtt élő nemzetiségek számára, hogy megismerhessék egymás néphagyományait, kulturális tradícióit.

A műsorban felléptek:

Barabási Nefelejcs Népdalkör – a Barabási Nefelejcs Népdalkör mulatós és népzenei válogatását élvezhette a publikum. Széles repertoárral rendelkezik a népdalkör, slágereket, nótákat is énekelnek. Most a „Túr a disznó” nótacsokorral és mulatós, „Katonadolog” katonadalokkal készültek.

Bekek néptánccsoport Börvely (Nagykároly mellett) – Románia. 2013-ban alakultak, szatmári és mezőségi táncokat mutattak be.

Gyöngyösbokréta néptánccsoport – Mikola – Románia. 2014-ben alakultak, szatmári botoló, csárdás és verbunkkal álltak színpadra.

Rozsmalint néptánccsoport – Bogdánd – Románia. A csoport 2015-ben megnyerték a Hagyományőrzők Versenyét Szatmárnémetiben.

Felszeg Gyöngye néptánccsoport – Kalotaszentkirály – Románia. 1994-ben alakultak, a felszegi hagyományokat állították a színpadra.

Röpike Néptánccsoport – Szatmárnémeti – Románia. 2012-ben alakultak, saját szatmári koreográfiával, mezőségi és vajdaszentiványi táncokkal léptek színpadra.

Lelei Nemesek – Lele – Románia. 2015-ben alakultak, felléptek már a Hagyományok Hozában.

A műsor végén fergeteges össztánc és táncház zárta a néptáncgálát!

A fellépőket Filep Sándor, a város polgármestere búcsúztatta, aki elismerő okleveleket adott át a csapatok képviselőeinek.

Értékelje Ön is a Zoárd-napi Sokadalmat!

Összességében hogyan értékeli a Zoárd-napi Sokadalom 2018-as programjait?

A szavazás állása

Loading ... Loading ...

Hogyan értékeli a Zoárd-napi Sokadalom programjait?

Loading ... Loading ...

Melyik nap tetszett Önnek a legjobban?

A szavazás állása

Loading ... Loading ...

Támogatók

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!