Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Gyulladáscsökkentő étrend: mit érdemes tudni róla?


Gyulladáscsökkentő étrend

csinifix.hu

A krónikus gyulladások káros hatásairól rengeteget lehet olvasni mostanában. A gyulladások számos betegség kialakulásában szerepet játszhatnak. Védekezhetünk ez ellen a folyamat ellen a megfelelő ételekkel? Mit érdemes enni a gyulladáscsökkentés érdekében?

A krónikus gyulladás olyan folyamat a szervezetünkben, melynek során a szervezet valamilyen veszélyt érzékel, és erre gyulladással reagál – annak ellenére, hogy erre valójában nem lenne szükség, vagyis a szervezetünkben nincs olyan kórokozó, melyet le kellene győzni (az akut gyulladások ugyanis különböző vírusokra, baktériumokra vezethetőek vissza).
A krónikus gyulladás során előfordulhat, hogy a fehérvérsejtek, melyeket tulajdonképpen a kórokozók legyőzésére mozgósít a testünk, a saját sejtjeinket támadják meg. Hasonló alapelven „működnek” az úgynevezett autoimmun betegségek is.A krónikus gyulladásokat számos súlyos betegséggel hozták már összefüggésbe, például a diabétesszel vagy a szív- és érrendszeri betegségekkel, COPD-vel, csontritkulással, emésztési zavarokkal, depresszióval és daganatos betegségekkel is. Védekezhetünk ezek ellen a megfelelő étrenddel?

Bár a tudományos bizonyítékok még hiányosak, és a szakemberek szerint további kutatásokra van szükség, hogy a gyulladáscsökkentő diéta hatékonyságát megkérdőjelezhetetlenül megállapítsák, de bizonyos ételeknek mindenképpen előnyös lehet a fogyasztása. Vannak ugyanis olyan mikrotápanyagok, melyek sikeresen csökkenthetik a szervezetünkben a gyulladásos folyamatokra utaló vegyületek arányát, illetve bizonyítottan enyhíthetik bizonyos gyulladásos betegségek (például az ízületi gyulladás) tüneteit.

Mit érdemes tehát enni, hogy a krónikus gyulladások valószínűségét csökkentsük?

A hideg vízben élő, zsíros húsú halakban, például a lazacban, a heringben vagy a makrélában nagy mennyiségben találhatóak omega-3 zsírsavak, melyek nemcsak a gyulladásokat csökkentik, de védik az agyat, a szemet és az ereket is. Érdemes ezeket legalább kétszer beiktatni az étrendünkbe.

Szintén hasznos zsírsavakban gazdagok az olajos magvak, a dió, a mandula.

Az avokádóban is vannak hasznos zsírsavak, emellett pedig antioxidánsokat, karotinoidokat, fitoszterolokat is tartalmaz, ezek a gyulladásokat is csökkentik, de az öregedés ellen is védhetnek.A különböző keresztesvirágzatú, illetve sötétzöld leveles zöldségekben rengeteg hasznos tápanyag található, többek között egy szulforafán nevezetű vegyület, melyről kiderítették, hogy képes blokkolni egy olyan enzim hatását, mely a krónikus gyulladás kialakulásában is szerept játszik. Együnk tehát több brokkolit, kelbimbót, karfiolt, spenótot, mangoldot! A szulfofaránemellett a vérereket is védi azoktól a károsodásoktól, melyeket a vércukorszint, illetve a vérnyomás ingadozása okozhat.

A hagymafélékben található quercetin a hisztamintermelődést befolyásolja – ez az anyag is a krónikus gyulladásokkal van összefüggésben. A hagymafélék emellett híresek antibakteriális, antimikrobális hatásaikról, illetve arról, hogy az immunrendszerünkre is jótékony hatással vannak.

A fokhagyma rendszeres fogyasztásával (naponta egy-két gerezd már megteszi a kívánt hatást) például csökkenthetjük a szívbetegségek esélyét is és normalizálhatjuk a vérnyomást.A fűszernövények közül is jó néhány olyan van, melynek gyulladáscsökkentő és betegségmegelőző hatásokat tulajdonítanak.Ezek közül a legnépszerűbbek a gyömbér, akurkuma, az oreganó, a Cayenne-i bors, a szegfűszeg, a rozmaring és a szerecsendió.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük