ELKÉSZÍTÉS
- A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A tejet elkeverjük a vaníliás cukorral, majd felforraljuk. Ezután egy kanállal kisebb halmokat szaggatunk a fehérjehabból a forró tejbe, majd mérsékeljük a hőfokot, és 1-2 perc alatt főzzük keményre a habot (főzés közben egyszer átfordítjuk a halmocskákat). Ezután a megfőtt habot egy szűrőkanállal kiszedjük, és alaposan lecsepegtetjük.
- A tojások sárgáját az ízlés szerinti mennyiségű cukorral, a vaníliaaromával és egy kevés tejjel, simára keverjük. A forró tejbe mazsolát teszünk (akár el is hagyható), majd állandó keverés mellet belecsorgatjuk a tojásos-cukros keverékét. Ezután kevergetve pár percig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön a vaníliaszósz. A kész szószra kanalazzuk a habot.
- A cukrot megkaramellizáljuk. A madártejet tálkákba szedjük, és a karamellöntettel tálaljuk.
HOZZÁVALÓK
- 6 db tojás
- só
- 1 l tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 tk vaníliaaroma
- mazsola
- cukor
- A karamellhez:
- 2-3 ek cukor