Gyanús külföldi hívások miatt adtak ki figyelmeztetést

fejlesztesek Vasarosnameny

csalo telefon

A médiahatóság és a mobiltelefonos cégek is figyelmeztetést adtak ki a gyanús külföldi hívások miatt. Az elmúlt napokban megint megszaporodtak az Afrikából, Óceániából vagy éppen a szomszédos európai országokból érkező hívások. A csalók azzal tudnak pénzt keresni, ha visszahívja valaki ezeket a számokat. Tehát, ha valaki fogad egy ilyen hívást, az még nem baj, de visszahívni tilos – hangzott el az M1 Híradójában.

Nem csak Észak-Afrikából, hanem Oroszországból, Romániából, Szamoából és a többi mellett még Burundiból is találomra hívtak  magyar számokat a hétvégén. A szolgáltatók belföldön a külföldi hívás fogadásáért nem számolhatnak fel költségeket, de ezeknek a telefonszámoknak a visszahívásától óva intenek mindenkit.

Drága lehet egy távoli országba kezdeményezett, vélhetően emelt díjas telefonhívás – figyelmeztet az egyik mobilszolgáltató cég szakértője, aki elmondta, hogy ez a csalási forma időről időre előfordul. De onnantól kezdve, hogy a nem fogadott hívást visszahívják, vagy a már fogadott hívást ellenőrzésként visszahívják, már nem a szolgáltató felelőssége, ha ebből költségük keletkezik.

„A csalók módszere, hogy országról országra próbálkoznak, egy-két évente ugyanabban az országban is felbukkanhatnak. Nekik addig üzlet ez a hívogatós módszer, amíg érkeznek visszahívások. Ahogy a média tájékoztatja az embereket vagy tapasztalják, hogy ez egy átverés, annál kevesebb visszahívás érkezik az adott országból, és a csalók tovább állnak” – magyarázta Egyed Gábor, a Telenor vállalati kommunikációs szakértője. A telekommunikációs cégek már hétvégén több gyanús szám visszahívását le is tiltották. Szakemberek azt tanácsolják, hogy a külföldről érkező ismeretlen hívásokat – visszahívás előtt – egy sms-sel érdemes ellenőrizni.

Hirado.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!