GPS-t használ az okostelefonján? – Nagy változásra készüljön!

40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

navi_gyula_4

Újabb 4 rakétát bocsátott fel tegnap az Európai Űrügynökség a Galileo globális hely- és időmeghatározó rendszer kiépítésének fontos állomásaként, így már csak 2 év és elkészül a 20 cm-es, azaz a világ legnagyobb pontosságú rendszere, ami így konkurenciája lesz az amerikai hátterű GPS-nek.

A héten újabbjabb négy Galileo-műholdat bocsátottak fel sikeresen az európai Ariane-5 hordozórakétán a Francia Guyanában található európai űrrepülőtérről. A mostanra 26 műholdat tartalmazó konstellációval az EU globális navigációs műholdrendszere még pontosabb jelet fog biztosítani egy sor fontos szolgáltatás számára.

A Galileo 2016 decembere óta nyújt helymeghatározási és időmérő szolgáltatásokat mintegy 400 millió felhasználó számára. A mai felbocsátás közelebb viszi a konstellációt a 2020-ban elérendő teljes működési kapacitásához (30 műhold).

Az akkor elérhető 20 cm-es rekordpontossággal a Galileo lesz a világ legpontosabb műholdas navigációs rendszere.

A Galileo jelenleg háromféle műholdas navigációs szolgáltatást nyújt:
A nyilvános Galileo-szolgáltatás: egy ingyenes helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási szolgáltatás. Az időmeghatározási szolgáltatás más helymeghatározási szolgáltatásokhoz képest egyre robusztusabb, pontosabb és gyorsabb (nanoszekundumos nagyságrendben). Ez teszi lehetővé az e-segélyhívó rendszer működését, amely az Unióban 2018. március 31. óta minden új személygépkocsiban kötelező, és amely közli a mentőszolgálatokkal a jármű helyzetét.
A Galileo keresési és mentési (SAR) szolgáltatás:meghatározza egy bekapcsolt helyzetjeladóból érkező vészjelek kiindulási helyét. A Galileo kezdeti szolgáltatásainak 2016 decemberi elindulása óta egy nyílt tengeren vagy a hegyek között elveszett személy észlelésének ideje akár 4 óráról mintegy 10 percre csökkent a vészhelyzeti jeladó működésbe lépésétől számítva. A helymeghatározás pontossága a Galileo nélküli 10km-ről kevesebb mint 2 km-re csökkent a Galileóval. Ezenfelül a jövő évtől kezdve a szolgáltatás vissza is jelez a veszélyben lévő személynek, tájékoztatva őt arról, hogy a vészjelzést vették és bemérték.
Galileo kormányzati ellenőrzésű szolgáltatás (PRS): biztonsági szempontból érzékeny alkalmazások, például katonai műveletek céljára a hatóságok részére kialakított titkosított szolgáltatás. A PRS célja a szolgáltatások folytonosságának biztosítása még a legkedvezőtlenebb környezetben is. A nemzeti vészhelyzetek vagy válsághelyzetek – például terrortámadások – esetén különösen stabil és teljes mértékben titkosított szolgáltatást kínál a kormányzati felhasználók számára.

Galileo-funkcióval rendelkező eszköz birtokában bárki képes használni a helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási jeleket. A Galileo-szolgáltatások rendkívül pontos jeleken alapulnak, de a jelenlegi kezdeti szakaszban nem állnak állandóan rendelkezésre, ezért más műholdas navigációs rendszerekkel – például a GPS-szel – kombinálva használják őket. A konstelláció minden kiegészítése fokozatosan javítja a Galileo elérhetőségét és teljesítményét világszerte.

Amint a konstelláció 2020-ben eléri a 30 műholdat, Galileo teljes mértékben működőképessé és függetlenné válik, vagyis kizárólag Galileo műholdak használatával bárhol és bármikor lehetséges lesz az autonóm helymeghatározás.

Az összes Galileo-műholdat azon gyerekek után nevezik el, akiknek a rajzait a 2011-ben megrendezett Galileo rajzversenyen nyertes képként kiválasztották. A szerdán útjára indított 4 műholdat a következő gyerekek után nevezték el: Tara Szlovéniából, Samuel Szlovákiából, Anna Finnországból és Ellen Svédországból.

portfolio.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!