Google: Pénzküldés a Messagesben, matricák a Gboardban

40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

Android Béta programot indított a Google

A Google sok saját alkalmazással rendelkezik a Play Áruházban. Ezek közül most a Gboard és az Android Messages is új funkciókkal bővült. A friss megoldások révén mindkét applikációt rugalmasabban lehet majd használni.

Android Messages

Az Android Messages alkalmazás most váltott a 2.5-ről a 2.7-es kiadásra. A frissítés egyik hozadéka, hogy az üzeneteken túl már pénzt is lehet küldeni az applikáción belül. Ez a funkció egyre több csevegőbe épül be, így nem meglepő, hogy a Google is bevezette. A Messages felületén a csatolmányok között kell keresni a pénzküldési lehetőséget. És ahogy itt látni fogja a felhasználó, nemcsak küldeni lehet pénzt, hanem kérés is indítható, szóval az emberek jelezhetik is, hogy pénzre volna szükségük. Az első alkalommal a rendszernek meg kell majd adni, hogy milyen fiókon keresztül szeretné a tranzakciókat bonyolítani az eszköz tulajdonosa, a későbbi esetekben már ezt fogja alapértelmezettként kezelni. A pénzküldés során mindkét fél értesítéseket kap majd az átutalás sikerességéről. Eleinte még előfordulhat, hogy nem mindenkinél él ez az újítás, de valószínűleg rövid időn belül megváltozik.

Az alkalmazáson keresztül már lehet használni a Google videocsevegésekre tervezett megoldását, a Duót. A névjegyzékben és a beszélgetések során azoknak a neve mellett, akik regisztráltak már a Duóban, megfigyelhető lesz egy videohívás kezdeményezésére szolgáló ikon. Ezzel egyetlen érintéssel rögtön lehet videocsevegéseket kezdeményezni. Itt is el kell viszont azt mondani, amit a pénzküldésnél, hogy még vannak, akiknél nem jelent meg az újítás a frissítés ellenére sem, de ez hamarosan megváltozik. A grafikus felületet érintő módosítás is történt a Android Messages 2.7-es verziójának megjelenésével: ettől kezdve már számlálóval mutatja az app, hogy mennyi olvasatlan üzenet van a beszélgetéseken belül.

A Google már dolgozik azon is, hogy a Dual-SIM-es okostelefonok esetében jobb üzenetkezelési lehetőséget biztosítson a Messages. Továbbá az RCS támogatás a Dual-SIM-nél is megjelenhet a jövőben.

Gboard for Android

A Gboard már egy ideje támogatja a matricák használatát, augusztusban kapta meg ezt a funkciót a program a Bitmojival és más egyebekkel. Igen ám, de ez mostanáig csak annyiban nyilvánult meg, hogy amennyiben a felhasználó manuálisan telepített matricacsomagokat, azokat lehetett használni, illetve ha fent volt az Allo csevegő, akkor ott is lehetett küldeni a rendelkezésre álló matricákat. A Gboard 2.7-es kiadásának érkezésével viszont ez megváltozik. Immáron vannak alapértelmezett matricák is a billentyűzetben. A program feltelepítését követően négy alapértelmezett matricapakkal indul a Gboard. Ezeket ugyanonnan lehet elérni, ahonnan a GIF-eket és a normál hangulatjeleket.

A szakemberek a Gboard esetében most jelentősen bővítették a nyelvtámogatást is, de ez minket nem érint, hiszen a magyart már régóta támogatja a szoftver. Negyven új nyelv került bele a programba, így már összesen 120 nyelven használható a billentyűzet gond nélkül. És az újításokon felül elvileg a teljesítményen is javított a Google, ezáltal még jobb felhasználói élményben részesülnek majd az emberek.

Az új funkciók használatához mind a Gboardot, mind pedig az Android Messagest frissíteni kell a Google Play Áruházon keresztül. A Gboard esetében a 6.7.15.175732024 verziónál jönnek az integrált matricák, az Android Messagesnél pedig már ahogy azt fentebb is elmondtuk, a 2.7-es kiadást kell telepíteni.

ipon.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!