Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Gond lehet, ez nagyon fájhat a magyar vásárlóknak is: ezek a népszerű élelmiszerek nagyon megdrágulhatnak


Sok kellemetlen következménye lehet a klímaváltozásnak. Azt, hogy most egy szinte kibírhatatlan hőhullámot élünk meg, csak az egyik kellemetlenség, ami hosszú távon gondot okozhat, bizonyos élelmiszerek eltűnése és drágulása.

fotó: Shutterstock

A klímaváltozásról a legtöbb embernek eszébe jut, hogy több az időjárási szélsőség, árhullám, hőség, és kihalhat egy csomó állat- és növényfaj. Ennél sokkal kézzelfoghatóbb, amit Rachtel Kyte, a Világbank elnöke mondott az ENSZ éghajlat-változással foglalkozó testületének, az IPCC egyik jelentése kapcsán. A vezető szerint az emberek könnyebben átérzik a probléma súlyát az élelmezés kérdése kapcsán. Elmondta, mely élelmiszerek tűnhetnek el, vagy drágulhatnak meg brutálisan, ha a klímaváltozás miatt emelkedik az átlaghőmérséklet a Földön.

Csokoládé

A kakaó hőérzékeny növény. Hacsak nem sikerül kitenyészteni a hőálló kakaócserjéket, a Föld átlaghőmérsékletének növekedése miatt a kakaó, és így a csokoládé ára is az egekbe szökik majd.

Alma

Ha a felmelegedés így folytatódik, a telek melegebbek lesznek, a tavasz hamarabb jön el, és emiatt csökkenni fog az almafák terméshozama. De nem csak kevesebb lesz az alma, hanem kisebb is, mégis sokba fog kerülni.

Banán

A globális felmelegedés miatt nem pusztulnak el a banánt pusztító kártevők. Ráadásul a nagyobb meleg miatt a gyümölcsök héja foltos lesz, és a nagy melegben a gyümölcsösök is sebezhetőbbé válhatnak, könnyebben gombásodhatnak.

Kávé

A nagy meleg elsősorban az arabica kávéra van pusztító hatással; egyes vélekedések szerint a természetes kávétermő helyek kipusztulásával eltűnhet a kávé a Földről.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük