A fűszerpaprika nélkülözhetetlen eleme a magyar konyhának, hiszen olyan klasszikus fogások alapja, mint a pörkölt vagy a lecsó, ám jó tudni, hogy van, ahol ez a növényvédő szerekkel leginkább szennyezett fűszerek egyike.
„Ezt támasztja alá egy német tesztoldal felmérése is, mely a paprikaőrlemények közel felében magas glufozinátmaradék-szintet és többszörös peszticidszennyeződést mutatott ki” – hívta fel a figyelmet a Rizikometer. A glufozinátot az EU-ban 2019-ben betiltották, ennek ellenére
ez az emberi termékenységet és a magzatokat károsító gyomirtószer a vizsgált paprikafűszerekben még mindig jelen van.
Így kerülnek szennyeződések a fűszerpaprikába
A beszámoló szerint a fűszerpaprika, avagy a pirospaprika íze, csípőssége és színe a felhasznált paprikafajtáktól függően változik, ha pedig fűszerkeverék formájában kerül a boltokba, előállításához gyakran különböző régiókból származó alapanyagokat használnak fel. Mint azt egy szakértő kiemelte,
egy adag fűszerben számos termelő alapanyaga keveredik, akik különféle növényvédőszereket használnak. Ez az oka annak, hogy a paprikafűszerekben végül peszticidek sokaságát találjuk.
A hazánkban kapható fűszerpaprikákat korábban a Nébih Szupermenta csapata vizsgálta, itt az első három helyezést magyar termékek szerezték még. A jó hír, hogy ezeknek a növényvédőszermaradék-tartalma is megfelelő volt.
A német tesztben szereplő 33 paprikaőrleményből 13 „nem kielégítő” értékelést kapott, a hazánkban is kapható termékek mindegyike azonban „nagyon jó” minősítést szerzett (ide tartozott a dm Bio édes fűszerpaprika, a Herbaria paprika, a Sonnentor édesnemes bio paprika és a Lebensbaum édes paprika).