Fürdőszoba takarítási tippek

A konyha mellett a fürdőszoba a leglátogatottabb és legkényesebb helyisége a lakásnak. A megfelelő takarítás nemcsak optikai kényszer, de gyakorlati is, hiszen az összegyűlő por, hajszál, lerakódott vízkő, esetleg penész halasztott eltávolítása csak több munkával lehetséges. Íme sok-sok hasznos fürdőszoba takarítási tipp..

A fürdőszobára is igaz tehát az, amit a konyhánál említettünk: végezzünk rendszeres takarítást, azaz hetente. De, minden használat után javasolt a kőre, vagy mosdókagylóba, kádba hulló hajszálakat azonnal összeszedni kézzel, vagy akár egy darab törlőkendővel (esetleg egy darab wc papírral), majd dobjuk a szemetesbe. Egy rövid törlés a szanitereken, és máris csökkentjük a vízkő lerakódásának esélyét. Akinek van, egy zuhanykabin/csempe lehúzó eszközzel (hasonló az ablaktisztításnál használatoshoz), két-három mozdulattal eltüntetheti a zuhanykabin üvegről és a csempéről a vízcseppeket. Ennek ellenére szükséges a fürdőszoba heti szisztematikus takarítása, valamint időközi nagytakarítása is.

Csempe, fuga

A legegyszerűbb, ha a gyakran használt csempefelületeket (pl. zuhanyzókabin), naponta letöröljük minden használat után, így nem adunk esélyt a vízcseppek száradásának és vízkő lerakódásának. Ha nagytakarítás végzünk, a csempét és a fugát tisztíthatjuk fürdőszobai tisztítószerrel, de sütőpor és víz keverékével is. Kenjük be a felületet, és hagyjuk röviden hatni, utána tiszta vízzel töröljük át.

Vízcsapok, lefolyók

A vízkő lerakódásnak leginkább kitett a fürdőszobában. A vízköves részt lehetőleg pár órára (előző este) áztassuk be ecetes vízzel (akár egy ecetes rongyot is tehetünk rá). Másnapra a vízkő feloldódik. A vízcsap szűrőjét szintén áztassuk be rendszeresen ecetes vízbe, sőt néhanapján a szifonról se feledkezzünk meg, szedjük szét és takarítsuk ki. Ha túl sok a lerakódás, ismételjük meg a műveletet többször, vagy több ecettel. A zuhanyfejről se feledkezzünk meg. A fém zuhanyzófejet betehetjük meleg ecetes vízbe, sőt röviden főzhetjük is, míg a műanyagot tegyük hosszabb időre (éjszakára) hideg ecetes vízbe. Az ecetes kezelés után a csapokat mossuk át tiszta vízzel, majd töröljük át száraz törlőkendővel. A szennyeződés foka dönti el, hogy milyen higítással használjuk az ecetet. Ha a lefolyó elzáró kiszedhető, ellenőrizzük rendszeresen az alatta összegyűlő koszt, ami leginkább haj, szedjük ki és dobjuk a szemetesbe. Ha a kádban lévő víz leeresztésénél nem a normális vízlefolyó hangot halljuk, biztos, hogy valami van a lefolyóban.

Zuhanykabin, zuhanyfüggöny

Rendszeresen takarítsuk a zuhanyfülkét, az üvegfelületet és a csempét is töröljük át. Ha zuhanyfüggönyünk van, ellenőrizzük, hogy mosható-e (általában igen) és mossuk ki. Vonatkozik ez a szőnyegekre, kádkilépőkre is, a kirázás mellett ajánlatos néha ki is mosni ezeket. A zuhanyfüggönyt mindig húzzuk ki használat után, hogy meg tudjon száradni.

WC

Rendszeres és alapos takarítást igényel higiéniai és optikai okokból is. Használhatunk a tisztításhoz wc tisztító gélt, wc kacsákat, agresszívebb tiszítószereket, habot is, de itt is használható az ecetes tisztító, vagy természetes tisztítószer, pl. sütőpor. Tegyünk tisztítót a wc kagylóba, a wc kefével alaposan dörzsöljük át, kivülről pedig univerzális vagy fürdőszobai tisztítószerrel vagy ecetes tisztítóval töröljük át. Ezután önthetünk kevés tisztítószert a wc lefolyó részébe, állítsuk bele a kefét, és hagyjuk a takarítás idejére ott. Ezzel a kefét is tisztítjuk. Sok felesleges takarítás elkerülhető, ha mindenki (a férfiak is!) ülve végzi a dolgát. Nagytakarításnál szereljük a le a wc ülőkét (pár csavarral elintézhető) is, és tisztítsuk meg alaposan szivaccsal vagy kefével. Néha pedig nem árt lecserélni, vonatkozik ez a wc kefére és a kefetartóra is! Lehetőleg használjunk eldobható törlőkendőt a wc tisztítására, és ezzel ne tisztítsunk mást! Használjunk a wc tisztításhoz gumikesztyűt.

Penész

A penész valójában egy állapot, amely kialakulásáért gombák felelősek. Különösen fürdőszobában gyakran felmerülő probléma. Nagyon fontos, hogy az okot szüntessük meg, és ne csak a tüneteket. Ami segíthet: megfelelő felületi kezelés (gombaölőszeres lemosás), gyakori szellőztetés, páramentesítés és nedvesség megszüntetése. Érdemes a fürdőszobában a nedves felületeket szárazra törölni, gyakran szellőztetni, a fugákat esetleg penészgátlósra cserélni.

További általános fürdőszoba takarítási tippek:

  • Használjunk a kényes szaniterek tisztítására kíméletes, nem súroló tisztítószert. Érdemes ellenőrizni egy kevésbé látható részen, hogy reagálnak egy bizonyos tisztítószerre, hogy ne sérüljenek (pl. elszíneződhetnek, mattulhatnak). Ügyeljünk továbbá arra is, hogy a különböző anyagból készült kádak különböző tisztítást igényelnek.
  • Akár a lakás többi helyiségénél, használhatunk itt is ecetes tiszítószert, vagy vízzel higított ecetet a takarításhoz. Használhatjuk csempe, csapok, wc, mosdókagyló, kád tisztítására is.
  • A víz nagyon „rafinált”, a legtávolibb sarokba, a legkisebb résbe is eljut, és a benne lévő vízkő lerakódik, penész alakulhat ki. Ezért ügyeljünk arra, hogy a fürdőszoba minden egyes részletét takarítsuk le, azaz kád oldala, pereme, wc lába, stb.
  • Ha a vízkő lerakodásokat beáztatjuk, könnyebben eltávolíthatók. Nehezen hozzáférhető helyeken használjunk ehhez egy kis kefét, esetleg használt fogkefét. Csodákat lehet művelni ezzel a módszerrel!
  • Ügyeljünk arra, hogy a takarítószerek, különös tekintettel a gyakran nagyon agresszív wc és fürdőszobai tisztítószerekre, ne kerüljenek kisgyerekek kezébe!
  • Tartsunk egy kijelölt helyen törlőkendőt, vízlehúzó eszközt a fürdőszobában, és érezze minden családtag kötelességének, hogy feltöröl maga után, így a heti takarításnál sok energia és idő spórolható meg.
  • Ne felejtsük el a fogmosópoharakat is tisztán tartani, azaz rendszeresen elmosni, esetleg mosogatógépben, vagy ha szükséges, sós oldattal kezelni.
  • A nedves fürdőszoba szőnyeget, kilépőt tegyük a fürdőkádra, vagy egyéb megfelelő helyre, hogy meg tudjon száradni. Ha csúszásgátló (tapadókorongos) szőnyeget használunk, ezt szintén tegyük  meg, így nem hagynak nyomót a tapadókorongok a kádban.
  • Ha a kádon vagy mosdókagylón rozsdafolt van, kenjük be borax és ecet 1:1 arányú keverékével.
  • Szellőztessünk rendszeresen, akár naponta többször is a fürdőszobában!

tutitippek.hu

Minden vélemény számít!