Közzétette - Kategória - Előétel, Filléres receptek - Konyhai tippek, trükkök, Főzés

Fotó: Elendel Korhelyleves lencsével


korhelyleves-lencsevel

Fotó: Elendel

Hozzávalók 8 személyre:

  • 400 g lencse
  • 400 g füstölt marhanyelv (dundibb része)
  • 400 g savanyú káposzta
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 ek. olaj
  • 2 babérlevél
  • 300 g sárgarépa
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 apró chili- vagy 1/2 cseresznyepaprika
  • 1 kk. szárított borsikafű
  • 200 g paprikás kolbász
  • 2 ek. rétes- vagy rizsliszt
  • 400 g tejföl
  • só, bors
  • 1-2 ek. citromlé
  • 1/2 piros húsú paprika
  • 1-2 szál petrezselyem

1. A lencsét előző este átválogatjuk, alaposan megmossuk, beáztatjuk 1,5 liter hideg vízbe. A marhanyelvet megmossuk, annyi hideg vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, és fedő alatt, szelíd forralással puhára főzzük (kuktában a sípolástól számított 45-60 perc). Kiemeljük a főzőléből, azonnal lehúzzuk róla a bőrt (A) (ha kihűl, nem lehet!), hagyjuk kihűlni, aztán fóliába csomagoljuk, és felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük. A főzőlét megtartjuk.

2. Másnap a savanyú káposztát bő vízzel leöblítjük, hogy vad savanyúságát elveszítse, majd kissé lerázzuk róla a vizet, vágólapra terítjük, és 3-4 cm-es darabokra aprózzuk (B). A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. Nagyobb edényben felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a káposztát és a babérleveleket. Megkóstoljuk a nyelv főzőlevét (ha nagyon sós, vízzel hígítva használjuk majd, mert amúgy is sok a sós hozzávaló!), annyit adunk belőle a káposztához, amennyi éppen ellepi, és fedő alatt puhára főzzük (30-35 perc).

3. A sárgarépát és a fokhagymát meghámozzuk, a répát felkarikázzuk. Feltesszük főni a lencsét az áztatólében (só nélkül!), beledobjuk a sárgarépát, a teatojásba zárt fokhagymát, csípős paprikát és borsikafüvet (C), majd félrebillentett fedő alatt puhára főzzük (20-25 perc).

4. A kolbászt langyos vízzel leöblítjük, héját lehúzzuk, felkarikázzuk. A marhanyelvet vékony csíkokra vágjuk (D). A lencsét-sárgarépát levével együtt a megpuhult káposztához adjuk (E), a babérleveleket és a teatojást eltávolítjuk, beledobjuk a kolbászt (F), majd felöntjük további 1,5 liter füstöltlével vagy vízzel.

5. A tejfölben és 2 merőkanál füstöltlében eldolgozzuk a rétes-/rizslisztet, folyamatosan keverve a leveshez adjuk, mérsékelt tűzön, fedő nélkül 5 percig forraljuk. Hozzáadjuk a nyelvet, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk (sózni valószínűeg nem kell!), esetleg citromlével savanyítjuk (a leves alapíze kellemesen savanykás). Ha túl sűrűnek találjuk, még egy kevés vízzel vagy füstöltlével hígítjuk.

6. Tálaláskor a piros húsú paprikát vékony csíkokra szeljük, a petrezselymet leöblítjük. A levest tálba/mélytányérokba szedjük, paprikával és petrezselyemmel díszítjük. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk mellé. Friss, ropogós kenyér illik hozzá.

Tippek:

– Melegítve, sőt többször melegítve egyre finomabb, ámde sósabb is lesz, ezért eleve bánjunk csínján a sóval!
– A kész leves remekül viseli a mélyhűtést, ha nem fogyna el néhány napon belül, a maradékot érdemes eltenni a fagyasztóba.
– Az ünnepekre és a vendégjárásra való tekintettel érdemes egy egész marhanyelvet megfőzni – szép vékonyra szeletelve hidegbüfé részeként (pl. fokhagymás majonézzel), salátába keverve, szendvicshez stb. egyaránt pompás.
– Nyelv és/vagy kolbász helyett füstölt pulykakacombbal, virslivel is gazdagíthatjuk, a levest füstölt ízesítésű leveskockával bolondíthatjuk.

Italajánlat:

Félszáraz vörösbor vagy rozé


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük