Fókuszban a népi beregi hagyományok ápolása – KultúrBónusz a vásárosnaményi Beregi Múzeumban

40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

Fókuszban a népi beregi hagyományok ápolása - KultúrBónusz a vásárosnaményi Beregi Múzeumban

Vásárosnamény – A Bereg szívében tevékenykedő, Varga János által irányított Beregi Múzeumban az év minden szakában fontos szerepet játszik a népi beregi hagyományok ápolása és felelevenítése. E cél eléréséhez nem csak kiállításaik, hanem szakembereik által tartott múzeumpedagógiai foglalkozásaik is támpillért nyújtanak. Múzeumpedagógiai programjaikban, a hagyományok és a természet-közeli életmód gazdag tárházából a gyerekek korának megfelelő, számukra örömteli, élményeket adó és cselekvésre késztető elemeket gyűjtötték csokorba.

A Múzeum ennek okán csatlakozott a KultúrBónusz országos programhoz, mely által még több gyerek érheti el foglalkozásaikat, élheti át a Bereg régmúltját, méghozzá ingyen.

A KultúrBónusz kísérleti programot előkészítő múzeumpedagógiai börzének adott otthont a Beregi Múzeum itt a Bereg szívében, Vásárosnaményban. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projektjéhez kapcsolódó KultúrBónusz program a közoktatásban résztvevő diákoknak teremt lehetőséget a kultúrához, múzeumokhoz való hozzáféréshez. A Múzeumban helyet kapó program célja, hogy a kísérleti programban részt vevő felek – muzeális és oktatási intézmények, tankerületi központok és szakképzési centrumok képviselői, illetve az SZNM MOKK és a komplex (programszervezési, informatikai, utaztatási és étkeztetési) szolgáltatási tevékenységet végző GRAFCOM Media Kft. munkatársai – személyesen is megismerkedjenek, kapcsolatokat építsenek ki, megismerjék a rendszer működését, a lebonyolítás részleteit és szereplőit a minél sikeresebb együttműködés érdekében.

A projekt lényegében a szociokulturális hátrányok csökkentését és a kulturális javakhoz való hozzáférést támogató múzeumok és könyvtárak fejlesztése. A projekt elsőrendű célja megismertetni az iskolai osztályok múzeumlátogatását megkönnyítő, megújult múzeumi a la Carte adatbázist. A KultúrBónusz kísérleti program a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt keretében valósul meg. A projekt céljai között szerepel a múzeumi élményközpontú oktatási programok közoktatási alkalmazásának növelése, a hátrányos helyzetű gyerekek kulturális hozzáférésének emelése, valamint a kulturális alapellátás kiterjesztése is. E célok érdekében, a projekt keretében ajánlás készül egy olyan, országos szinten bevezetésre javasolt programra, ahol minden egyes köznevelésben tanuló diák – évente egy meghatározott érték erejéig – ingyenesen vehetne részt múzeumi foglalkozásokon.Fókuszban a népi beregi hagyományok ápolása - KultúrBónusz a vásárosnaményi Beregi Múzeumban (1)

A térség legszebb kulturális intézményébe érkező érdeklődőket Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója köszöntötte. Beszédében a Múzeum életéről és az ott zajló múzeumpedagógiai foglalkozások személyes tapasztalataira tért ki.
Fókuszban a népi beregi hagyományok ápolása - KultúrBónusz a vásárosnaményi Beregi Múzeumban (2)
Szavait követően Pásztor Gyula Csabáné, a Kisvárdai Tankerületi Központ tankerületi igazgatójának megnyitóbeszéde hangzott el.
Fókuszban a népi beregi hagyományok ápolása - KultúrBónusz a vásárosnaményi Beregi Múzeumban (3)

Ezt követően Vargáné Hegedűs Eszter mutatta be a jelenlévők számára az intézmény, számos területet felölelő  múzeumpedagógiai foglalkozáscsomagjait. Kivetítő segítségével ismertetett olyan népszerű foglalkozásokat, mint az Öntőformába hozunk – „Munkácskodás” a múzeumban, Bútorok és eszközök, Hogyan lesz a kendermagból bőgatya?, Az ételkészítés eszközei régen és ma, Kukuca a kemencéből, Csipetkés bableves vagy a Tengeri poc.

Fókuszban a népi beregi hagyományok ápolása - KultúrBónusz a vásárosnaményi Beregi Múzeumban (4)

A Beregi Múzeumban megrendezett projektismertető rendezvényen, annak részleteit részleteit Pacsika Márton és Zádor Viktória, az SZNM MOKK munkatársai ismertették a hallgatósággal. Az előadásra elsősorban az alsó tagozatban tanító pedagógusokat várták, akikkel a MOKK koordinátorai ismertették meg tevékenységüket. Az érdeklődők megtudhatták tőlük, hogy a fő célok között szerepel a a korai iskolaelhagyók arányának csökkentése, a múzeumok társadalmi beágyazottságának növelése, és a segítségnyújtás a pedagógusoknak abban, hogy élményszerűbbé tehessék a tanulást a múzeumok anyagának felhasználásával. Tízféle akkreditált képzést kínálnak a tanároknak, tanítóknak, kutatásokat támogatnak, országos rendezvényeket szerveznek. A program  Észak-Magyarország és Észak-Alföld régióját foglalja magában, melyben 35 muzeális intézményének és 40 közoktatási intézményének részvételével valósítanak meg, közel 6000 gyermek bevonásával.Fókuszban a népi beregi hagyományok ápolása - KultúrBónusz a vásárosnaményi Beregi Múzeumban (5)


Elhangzott továbbá, hogy a program során a részt vevő iskolai csoportok tantervbe illeszkedő múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt, illetve az általános iskola alsó tagozatai kérhetnek ún. „bőröndmúzeumi” foglalkozásokat is, amikor a múzeum munkatársai az iskolába kitelepülve tartják meg a programokat. Kiemelték továbbá, hogy a program  komplex szolgáltatáscsomagja magában foglalja igény esetén az utaztatást és egy hideg élelmiszercsomagot is. Megtudhattuk azt is, hogy az iskolák diákjaik számára „kultúrcsekket kapnak”, melyet a pedagógus döntése alapján a mintaprojektben részt vevő múzeumokban válthatnak be múzeumi programon való részvételre. A múzeumok olyan mértékben részesülnek a program utáni járó költségtérítésből, ahogy az iskolák kiválasztották őket: a beváltott kultúrcsekkel a MOKK-nál számolnak el, s ez után kapják a valós „fogyasztói igények” és a nyújtott szolgáltatása alapján beváltott költségtérítést. Végezetül elhangzott az is, hogy a tervek között szerepel egy olyan akcióterv elkészítése is, mely a kulturális és oktatási területek közötti egyeztetéseket, illetve az éves hazai költségvetésben a program hosszú távú pénzügyi támogatásának biztosítását segítené elő.
Fókuszban a népi beregi hagyományok ápolása - KultúrBónusz a vásárosnaményi Beregi Múzeumban (6)

Ezt követően a projekt gyakorlati bemutatása következett, melyet a Grafcom Kft. munkatársa a KultúrBónusz informatikai felületének és a rendszer használatának részletes bemutatásával szemléltetett. Előadását követően a jelenlévők kérdéseket tehettek fel az előadók számára.

A Beregi Múzeum foglalkozásairól itt olvashatnak bővebben!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!