konyhai trükkök

Így lesz még finomabb
• A zsemlemorzsát kiválóan helyettesítheti a rakott ételek tetején zúzott burgonyaszirommal. Ha a sajtos makaróni vagy a jénai tálban sütött rakott zöldség csupasznak tűnik, amikor a sütőbe teszi, bontson ki egy zacskó burgonyachipset, vegyen ki egy marékkal, és morzsolja az étel tetejére. Így süsse meg.

• Ha legközelebb halat vagy húst készít a grillen, tépjen fel néhány teafiltert, és szórja a tartalmát az áztatott faforgácsra. A teafű jellegzetes, egyedi zamatot ad az ételnek.

• Amikor felolvaszt egy lefagyasztott halszeletet, kiábrándítóan vízízű tud lenni. Nem így, ha tejben olvasztja fel! Így megfőzve sokkal finomabb lesz! Kíváncsi már mirelites tanácsokra is?

• Ha éppen azon fáradozik, hogy áttérjen a zsírszegény étrendre, jól teszi, ha az édességek terén kezdi a kalóriákkal való spórolást. Itt jön a képbe az almaszósz! A torta vagy a muffin receptjében előírt zsiradéknak akár kétharmadát is helyettesítheti vele, így a végeredmény kellőképpen omlós és zamatos lesz, az egészségtelen zsíroknak pedig búcsút inthet.

• Mielőtt lefagyaszt egy vekni kenyeret, csúsztasson papírtörlőt a kenyér és a zacskó közé. Kiolvasztáskor a zacskóban képződött jégkristályok megolvadnak, de nem a kenyér, hanem a papírtörlő szívja fel őket, így a cipó száraz és friss lesz, nem pedig vizenyős, és nem mállik szét.

Spórolási trükkök
• Elfeledkezett a megvásárolt fejes salátáról? Ha megfonnyadt, még megmentheti! Tegyen néhány evőkanálnyi citromlevet egy edény hideg vízbe, és áztassa bele húsz percre a salátaleveleket. Újra frissek és ropogósak lesznek.

• Dobjon néhány kockacukrot a zacskóba, amikor elcsomagol egy darab kemény sajtot. A cukor megakadályozza a penész képződését. A tortaszelet vagy a gyümölcskenyér tartójába is hasznos lehet egy-két kockacukor, hogy a harapnivaló napokig megőrizze frissességét.

• Az átható illat, amit az emberek annyira szeretnek a különféle fűszerekben, a rovarok számára erősen visszataszító. Ha távol szeretné tartani a hangyákat és az egyéb kellemetlenkedőket a liszttől és a cukortól, tegyen egy babérlevelet a tartóba (az edény tartalma alig veszi át az illatát). Akadnak egyéb rovarűző praktikáink is.

• A vöröshagyma tárolásakor jót tesz a vaj. Kenje be a hagyma vágott felét vajjal, és csomagolja folpakba. Így napokkal tovább friss marad, ráadásul a vajas részt máris párolhatja a serpenyőben.

• Nem sok értelme van félbevágni egy egész citromot csupán azért, mert egy ételhez néhány csepp citromlére van szükség. Szúrja át a gyümölcs héját egy fogpiszkálóval, és nyomjon ki belőle néhány cseppet. Amikor elkészült, ragassza le a lyukat, és tegye vissza a citromot a hűtőszekrénybe, hogy másnap is felhasználhassa.

Vegyes praktikák
• Az egymásba rakott vizespoharakat néha úgy össze tudnak ragadni, mintha bebetonozták volna őket. Annyi a teendő, hogy a külső pohár peremét körbelocsolja kevés olajjal. Csak néhány percig kell várni, amíg a folyadék beszivárog a két pohár közé, és könnyűszerrel szét is választhatja őket.

• Ha a ráégett étel tönkretette a kedvenc lábosát vagy serpenyőjét, a só újra hadra foghatóvá teheti az edényt. Szórja meg vele bőségesen a letapadt ételmaradékot, és vizezze be egy kicsit. Hagyja állni, amíg a szennyeződés magától fel nem lazul, aztán mosogassa el.

• A bolti lefolyótisztítók károsíthatják a szennyvízcsöveket. Kisebb dugulás esetén öntsön bele inkább egy pohár szódabikarbónát, majd ugyanennyi ecetet. Hagyja állni tíz percig, aztán borítson rá egy teáskannányi forrásban lévő vizet. Szükség esetén ismételje meg az eljárást.

• A jégkaparó a mélyhűtőben ugyanolyan jól használható, mint az autó szélvédőjén. Ha nincs kedve leolvasztani a fagyasztóládát, de szeretne megszabadulni a lerakódott jégtől, finoman szedegesse le jégkaparóval, és legyen nagyon boldog a felszabaduló hely látványától.

• Ne ütögesse a befőttesüveget, hogy meglazítsa a fedelét, és ne próbálkozzon forró vízzel sem! Egyszerűen vegyen fel egy pár gumikesztyűt, és laza mozdulattal nyissa ki a befőttesüveget.

• Állandóan leragad az étel az edényben? Felejtse el a bosszúságot, és használjon olívaolajat, melyet egy tiszta szórófejes flakonba tölt. Így már egészen biztos lehet benne, hogy semmi sem ragad oda.

• Hogy a vágódeszka ne csúszkáljon a konyhapulton, húzzon egy-egy gumit a két szélére. Mindjárt sokkal könnyebb lesz az aprítás.

Minden vélemény számít!