Filep Sándor: A hidegben is emberi és morális feladatunk a figyelem és a segítségnyújtás

fejlesztesek Vasarosnameny

Filap Sándor, Vásárosnamény polgármestere

Vásárosnamény – A közelmúltban jelent meg egy tudósítás a megyei napilapban arról, hogy Vásárosnamény egyik kerületében élő idős hölgyet ,,mentettek meg,, a polgárőrök. Tény, hogy az elmúlt évek során nem tapasztalhattunk ilyen szélsőséges hideget, de életveszélyben azért városunkban senki nem volt és nem feltehetőleg nem is lesz. Sajnos nem egyedi eset, hogy az egyedülálló idősek mind veszélyben lehetnek ilyen zord időben, hiszen akik saját fűtetlen otthonukban egyedül élnek, nem mindig számíthatnak segítségre, de ez nem jellemző a Bereg közigazgatási központjára, Vásárosnaményra. A megjelent cikk nyomán a város első emberét, Filep Sándort kérdeztük:

Filep Sándor elsőként kihangsúlyozta, hogy mindenkitől aktív segítséget kér és az eddigieknél is nagyobb figyelmet a környezetükben élőkre, a veszélyeztetett, tudottan magányos idősekre, hiszen hiába a folyamatos figyelem, mindenhol ők sem tudnak jelen lenni. Ebben természetesen nagy szerepe van az időseknek is, de nem elhanyagolható a közelben élő rokonok és hozzátartozóik szerepe sem, akik jelezhetik a problémáikat akár felém is. Számos megkeresést kaptunk már a téli hideg időjárás okozta problémák miatt, melyen tudtunk is segíteni, mondta Filep Sándor. Az önkormányzat ilyenkor télen jóval több figyelmet fordít a magányosan élő idősekre, melyet számos intézkedés is alátámaszt, hiszen anyagi támogatással, adományokkal és az önkormányzat tulajdonában lévő erdőkből biztosítunk folyamatosan tűzelőanyagot akevésbé tehetősebbek részére. Filep Sándor szerint maxinálisan igyekeznek eleget tenni kötelezettségeiknek, ennek  teljesítése érdekében használjanak fel valamennyi rendelkezésükre álló eszközt és fokozottan működjenek együtt a közszolgáltatást végző szervekkel és a civil szervezetekkel. Jó példa erre a városban müködő hajléktalan szálló is és azon gondozók akik nap, mint nap járják a város kerületeit. Folyamatos egyeztetések folynak a város karitatív szervezeteivel is, akik folymatosan tájékoztatnak minket a kialakult helyzetről.

Továbbá tény, hogy a segítségnyújtás elsősorban az állam és az önkormányzatok dolga, de a társadalmi közösség tagjai is felelősek egymásért. Télidőben, a hideg napokban és éjjeleken életmentő lehet a szolidaritás, az emberség, különösen pedig az idősekre, betegekre, a másik emberre való odafigyelés és a segítség. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy közösen együtt a városlakókkal egyetemben tudják csak megoldani  a problémákat. Aki veszélyben lévő embert lát ilyen időben, az ne féljen segítséget kérni tölünk vagy a város erre szakosodott szervezeteitől, hiszen adott esetben életet is menthet vele – zárta gondolatait a város első embere.

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!