Filep Sándor: ,,38 millió forintból létesül új sportcsarnok Vásárosnaményban”

40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

Filep Sándor - 38 millió forintból létesül új sportcsarnok Vásárosnaményban

Vásárosnamény – Újabb, több tízmilliós fejlesztéssel gazdagodik a Bereg szíve, Vásárosnamény. A sportfejlesztésnek hála több száz gyerek számára biztosít majd mozgási lehetőséget a most felépítésre kerülő Beregi Judocentrum – tájékoztatta szerkesztőségünket Filep Sándor városvezető és Insticei Zoltán, a  Szelet Kelet Egyesület vezetője.

A most megvalósuló projektre azért volt szükség, mert Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg nincs olyan sportcélú , nagyobb befogadó képességű terem , ami  biztosíthatná a három egyesületben összesen több mint 300 regisztrál vagy igazolt utánpótláskorú judot gyakorló gyermek megfelelő minőségű sportképzését.  A folyamatban lévő kárpátaljai sportági fejlesztésnek is központi tere lenne a létrejövő Judocentrum. Vásárosnamény Város Önkormányzata és a Szelet-Kelet Sportegyesület hathatós közreműködésének köszönhetően A II. Rákóczi Ferenc Gimnázium udvarán a közel 300 négyzetméteren, 5 méteres belmagasság mellet az centrum, mely várhatóan 2019 májusra lesz kész – mondta el Filep Sándor.

A pályázat megvalósításában tevékenykedő Szelet-Kelet Sportegyesület 2014-ben alakult a beregi kistérségben dolgozó testnevelők, sportbarátok összefogásával. Az egyesület fő célja a küzdősportok ezen belül a Judo népszerűsítése a keleti régióban, amivel több mint négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik. Az egyesületben a Judo-n kívül Atlétika, Kerékpározás, Kézilabda, Labdarúgás, Asztalitenisz sportágakban alakultak szakosztályok. Jelenleg Judo gyakorlását Vásárosnaményban három, míg a Beregben csarodai és  beregdaróci helyszíneken végezik, elsősorban hátrányos helyzetű gyermekeknek szóló képzési programjukat – közölte Insticei Zoltán.

Jelenleg edzéseiket több mint 200 gyermek látogatja, közülük több mint 70 fő szociális helyzetüknél fogva ingyenesen vesz részt az oktatásba (A Magyar Judo Szövetség és az egyesület támogatásával). A Szelet Kelet Sportegyesület a Nyíregyházi Judo Klubbal , a mátészalkai MTK, a VITKA SE, a Tarpa SC judo szakosztályaival együttműködésben szervezi a megyei judo életet. A város vezetése a továbbiakban is elkötelezett a sportág mellett, és hosszú távú együttműködésre épít. Az egyesület a sportág gyakorlásának minőségi teret biztosító terem létesítésére adott be támogatási kérelmet az MJSZ sportágfejlesztési keretére. Az Egyesület  a vásárosnaményi általános iskola alagsori tornatermében vannak edzéseik megosztva több más használóval ( a szőnyegeket rakodni kell), a terem  – egy fél évszázados szigeteletlen épület pincéjében – semmilyen tekintetben nem felel meg az egészséges testmozgást támogató helyiségekkel kapcsolatos elvárásoknak. A létrejövő új sportcsarnok használatba vétele után a minőségi változás létszám növekedést fog jelenteni a képzéseik tekintetében. Fejlesztési elképzeléseik elsősorban a kárpátaljai magyarlakta területekre koncentrálnak majd a határ közelsége miatt az utánpótlásbázist onnan kívánják majd erősíteni, ebben jelentene nagy segítséget egy új kizárólagos használatú edzőterem – zárta gondolatait a Szelet Kelet Egyesület elnöke, Insticei Zoltán.

Filep Sándor polgármester elmondta továbbá, hogy a most elnyert pályázatnak köszönhetően, a csarnok helyszínéül szolgáló ingatlanon működő szakgimnázium és gimnázium több mint 800 fős közössége a  300 m -re lévő  Általános Iskola a maga 800 főt meghaladó tanulólétszámával remek alap az utánpótlás nevelésre.  A Bereg szívének sportéletét növelő beruházást követően három sportág osztozik majd ezen a bázison: a labdarúgás a kézilabda és a judo. A létrejövő fejlesztés számos intézmény oktatási munkáját is megkönnyíti majd, hiszen a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium pedagógiai programjában hangsúlyos szerepet kap az egészséges életmódra nevelés, valamint a sportképzés. Az iskolában folyó testnevelői munkát megnehezíti , hogy a vonatkozó órákat sokszor összevont csoportban egy alig 200 négyzetméteres tornateremben kell megtartani, ami így szinte alkalmatlan a feladatra. Az iskolai testnevelés órák színvonalas megtartására is lehetőséget teremt az új létesítmény, amit napi szinten használna az iskola. A gimnázium mellett a Babus Jolán Kollégium  számára is nagy előnyt jelenthet majd, hiszen az intézmény céltudatosan törekszik arra, hogy a gyermekmegőrzés helyett komplex nevelési – oktatási funkciókat felvállaló önálló arculatú intézményt hozzon létre, melyben központi szerepet lát el a sport és az arra való nevelés is – zárta gondolatait a városvezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!