40 eve varos vasarosnameny vásárosnaményi fejlesztések
Mátészalkai Fényes Napok
Mátészalka – Gólyalábasok, mutatványosok, művészek, színészek, zenészek és táncosok lepik el az utcákat.

Méltán büszkék a Mátészalkán élők arra, hogy 1888-ban, Párizs után két évvel, Magyarországon elsőként a szatmári településen jelent meg az utcai közvilágítás a mai Kossuth utca 16. szám alatt, Szalkai (Schwartz) Pál háza előtt. Ez a lakóház volt az első villamosított ingatlan is hazánkban.

Ennek jegyében rendezik meg a városban minden évben a Fényes Napokat nyár végén, ősz elején. Ez az esztendő sem kivétel, augusztus 24–27. között kulturális programkavalkád várja a szalkaiakat.

A rendezvény lelke a Fényes felvonulás, mely előtt a mécsestartó fiú életre kel. A bőnadrágos, félmeztelen gyermek szobrát évekkel ezelőtt egy helyi művész formázta meg. A Kossuth téren kapott helyet, a lámpaoszlop mellett, ahol először gyulladt ki a közvilágítás.

A „kőbe zárt” fiú az est leszálltával megelevenedik, hogy egy égő mécsest – ami egyben a kultúra jelképe is – adományozzon a város vezetőjének.

Ezt követően indul el a tömeg (városlakók, utcai mutatványosok, gólyalábasok, színészek, művészek, zenészek, táncosok) a rendezvénytér irányába, hogy kezükben az otthonról magukkal hozott fénnyel, gyertyákkal, zseblámpákkal, fáklyákkal utat mutassanak társaiknak a sötétben – átvitt értelemben is.

A szervezők a program összeállítása során arra törekedtek, hogy a tartalmatlan szórakozás helyett új élményekkel gazdagodjon a közönség a kulturális és művészeti seregszemlén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!