40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny
szekérgyűjteményének kiállítóhelyét Mátészalka
Mátészalka – Felújították Közép-Európa legnagyobb szekér-, kocsi-, szán- és hintógyűjteményének kiállítóhelyét a mátészalkai Szatmár Múzeumban.

Cservenyák László, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a több mint száz egykori személy- és teherszállító eszköznek helyet adó színt a Kubinyi Ágoston múzeumszakmai támogatási program keretében újították meg, a saját forrással együtt mintegy 10 millió forintból.

A 40 éve épült, most újjávarázsolt kiállítóhelyet új látványelemekkel is kiegészítették, a 4×2 méter nagyságú háttér-installációk utcai környezetbe helyezik a régi hintókat, kocsikat, szekereket és szánokat.

A három részből álló, körpanorámás szekérszínben lévő gyűjteményben a magyar kocsik szinte valamennyi alaptípusa és azok tájjellegű változatai láthatók, a népi teherhordó eszközöktől, a polgári és nemesi személyszállító fogatokig.

A gyűjtemény kiemelkedő darabjai közé tartozik a Grassalkovich-féle Viktória-hintó, az Esterházy-gálakocsi, a gavallérkocsi, a barokk halottas hintó, valamint a kígyóvasalású szekerek, az orosz és lengyel típusú szánok. Lajtos, szivattyús tűzoltókocsik, társas vadászkocsi és Cziráky-kocsi szintén tartozik a gyűjteményhez.

A bemutatott kocsik, szánok mellett látható az azokat egykor készítő kerékgyártó-, valamint a vasalásukat ellátó kovácsműhely is, szerszámtárukkal együtt.

A mátészalkai Szatmár Múzeumban – amelyet 1975-ben alapítottak – állandó kiállítás mutatja be továbbá a szatmár-beregi fafaragásokat, a szatmári lábbelikészítés eszközeit, a népi díszítőművészetet, valamint a város villamosítási történetét. Mátészalkán 1888-ban ugyanis az országban elsőként használták közvilágításra az elektromos áramot.

A múzeum legjelentősebb képzőművészeti gyűjteményében láthatók Gábor Marianne és Holló László festőművészek alkotásai, illetve Kertész Klára kerámiái is.

Az intézmény őrzi Luby Margit néprajzkutató 20 ezer oldalas néprajzi gyűjteményét.

Cservenyák László szólt még arról: február végéig – munkanapokon – Szamosiné Reményi Éva babagyűjteményének kiállítását is láthatják a látogatók a Szatmár Múzeumban, illetve az intézmény honlapján a város nevezetességeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

– MTI –

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!