40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny

Fellobbant a második gyertyaláng Vásárosnamény adventi koszorúján (7)

Vásárosnamény – Ma van advent második vasárnapja, ez a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete, melyet immár hagyományosan Vásárosnaményban is megünnepelnek, az ,,Advent Vásárosnaményban,, programsorozat keretein belül. Advent időszaka a várakozás jegyében telik. Várjuk a fény megszületését, a világosság növekedését. Jézus születésére való várakozás, a felkészülés, a reménykedés időszaka. Azadvent szó jelentése eljövetel. A latin adventus Domini („az Úr eljövetele”) kifejezésből származik az elnevezés. A karácsonyi ünnepek mindig advent első napjával kezdődnek. Az András napjához (november 30) legközelebb eső vasárnap és a december 25-e közötti négy hetes “szent idő” a karácsonyra való lelki felkészülés ideje. Minden adventi gyertya egy fogalmat szimbolizál: a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt. Ezeket a fogalmakat párba állították egy-egy személlyel vagy vallási közösséggel, s így vonult be az ünnepnaptárba. Ahol az adventi készületek egyik legfontosabb eleme az adventi vasárnap estéken tartott gyertyagyújtás, amely immár meghatározó eseménnyé vált a Bereg szívében, Vásárosnaményban is. Az alkalomhoz illően ma került meggyújtásra a második gyertya a város adventi koszorúján. A második lila gyertyát Filep Sándor a város polgármestere, a helyi római katolikus egyház képviseletében, Marosi József gyújtotta meg. A ceremóniát követően Gergelyiugornyán. a Templom utcai református templomban 18.00 órai kezdettel Kegye János pánsíp művész karácsonyi koncertje vette kezdetét.


 

Az ,,Advent Vásárosnaményban,, programsorozat eddigi történései:

Elkészült Vásárosnamény karácsonyfája

Adventi fényárban Vásárosnamény karácsonyfája (10)Az örökzöld növények tisztelete már az ókori népek hitvilágában is központi helyet foglalt el, nem történik ez máshogy Vásárosnaményban sem, ahol évről-évre hagyományosan felállítják a város fenyőfáját.

Adventi fényárban a Bereg és Vásárosnamény utcái (8)

Karácsonyi hangulathoz ,,öltözött,, Vásárosnamény városa

Karácsonyi hangulatba öltözik Vásárosnamény városa (32)

A téli ünnepek közeledtével a Bereg szívében, Vásárosnaményban idén is ünnepi díszkivilágítás felszerelésére került sor. A város több pontján helyzetek el különböző, karácsonyi hangulatot idéző füzéreket a Szabadság téren és a Rákóczi úton is.

Adventi fényárban a Bereg és Vásárosnamény utcái (25)Karácsonyi díszkivilágítást kapott a városháza is

Karácsonyi díszkivilágítást kap a városháza is Vásárosnaményban (16)

Vásárosnamény – Idén is adventi és karácsonyi hangulatot idéző világítást kapott a városháza, Vásárosnaményban. A fenséges látványt nyújtó fények, méltóan tükrözik a Bereg és annak igazgatási központjának ünnepi mivoltját.

Adventi fényárban a Bereg és Vásárosnamény utcái (6)Vásárosnamény adventi koszorújának előkészületei

Elkészült Vásárosnamény adventi koszorúja (4)

Vásárosnamény Város Polgármesteri Hivatala előtti téren felállított adventi koszorú ezúttal is az Önkormányzat dolgozóinak illetve a Flamingó virágüzlet munkatársainak hathatós közreműködésével jöhetett létre. A koszorú alapanyagául szolgáló fenyő ismét lakossági felajánlásból került kialakításra, melyet László Árpád vitkai lakos adományozott az Önkormányzat részére.

Vásárosnamény adventi koszorú (28)

A koszorú küllemének kialakításában pedig oroszlánrészt vállalt Nagy Katalin, Nagy Gábor, Nagy Attila és Heteiné Balázsi  Margit. Az órákon át, kemény munkával elkészült remekmű, méltán a Bereg és a helyi lakosok büszkesége, hiszen ezúttal is csodálatos alkotás díszíti a Városháza előtti teret.

Adventi fényárban a Bereg és Vásárosnamény utcái (24)

Első gyertyagyújtás

Fellobbant az első gyertyaláng Vásárosnamény adventi koszorúján (9)

Az első lila gyertyát Filep Sándor a város polgármesterével közösen, a helyi Baptista Gyülekezet képviseletében, Szolláth Imre Rudolf gyújtott meg.

Adventi csoda éjjel a Beregben (3)


Nemzetközi adventi Kórustalálkozó

Adventi nemzetközi kórustalálkozó Vásárosnaményban (1)

Vásárosnamény – A vásárosnaményi Adventi Kórustalálkozó városunk legnépszerűbb, és legnagyobb részvétellel bíró karácsony előtti kórusművészeti rendezvénye. Advent első vasárnapján, a gyertyagyújtást követően találkoztak ismét a határon innen és túlról is érkező kórusok és művészeti csoportok. Céljuk, hogy zenéjükkel, énekeikkel együtt hangolódjanak az ünnepre. A koncert folyamán szebbnél szebb előadásokkal  találkozhatott a lelkes hallgatóság a Lónyay Menyhért Baptista Szakközép- és Szakiskola aulájában megrendezett eseményen. Együtt készülve az ünnepre, Krisztus születésére és eljövetelére figyelve, Építve az összetartozást, együtt keresve Isten dicsőségét. A 18.00 órakor kezdődő eseményen, Vásárosnamény kórusainak koncertje mellett a nagykaposi, beregszászi, nagykárolyi és mátészalkai kórusok adtak feledhetetlen produktumot a megjelentek számára.Adventi nemzetközi kórustalálkozó Vásárosnaményban (159)

Mikulás napi műsor a beregi óvodásoknak

Karácsony szellemiségével ismerkedhettek meg a beregi óvodások (8)

Ki ne ismerné Mikkamakka történetét, benne Dömdödömöt vagy a kiöregedett cirkuszi oroszlán, Bruckner Szigfid nevét? Lázár Ervin nagy sikerű könyvét ezúttal a Mandala dalszínház  zenés előadásában láthatták az óvodások, az ,,Advent Vásárosnaményban,, programsorozat  keretein belül, Mikulás napjára való ráhangolódásként. A vásárosnaményi Művelődési Ház nagytermében megrendezett előadáson a helyi óvodások mellett, Gergelyiugornyáról és Jándról is érkeztek gyerekek.

Mikulás napi műsor beregi iskolásoknak

Mikulás napi műsor iskolás gyerekeknek Vásárosnaményban (10)

Az ,,Advent Vásárosnaményban,, programsorozat  keretein belül, Mikulás napjára való ráhangolódásként minden évben kedveskednek a helyi, a vitkai és a gergelyiugornyai iskolások számára egy egy darabbal. Ezúttal Lázár Ervin nagy sikerű könyvét a Mandala dalszínház  zenés előadásában láthatták az általános iskola alsós tagozatos diákjai, A vásárosnaményi Művelődési Ház nagytermében megrendezett előadáson telt ház fogadta dalszínház tagjait. A rendezvény jó hangulatát a gyerekek hangos kacaja mellett a színészes karácsony szellemiségével átitatott előadása tette tökéletessé.

Igaz klasszikus karácsony Kegye János Adventi koncert Gergelyiugornya (6)

Kegye János adventi koncert Gergelyiugornyán

Vásárosnamény, Gergelyiugornya – Kegye János pánsíp művész neve nem csak Európa, hanem világszerte Ismert. A második lila gyertya meggyújtását követően, melyet Filep Sándor a város polgármesterével közösen, a helyi római katolikus egyház hajtott végre. A ceremóniát követően Gergelyiugornyán, a Templom utcai református templomban 18.00 órai kezdettel vette kezdetét. Koncertprogramjában  szerepet kapnak gyönyörű klasszikus dallamok,- Handel, Mozart, Dvorák, Bach, Haydn, Vivaldi, Brahms, Massenet…- a “Time to  Say goodbye”.


 

 

December 9. Szerda

14:30 ,,Édes délután a Lónyaysokkal,,

Lónyay Étekház

December 13. Vasárnap

18:00 Vásáry André koncert

Művelődési Központ színházterme

December 14. Hétfő

Egész napos adventi kézműves foglalkozás a gyerekkel

Művelődési Központ kiállítóterme

December 18. Péntek

17:00 Karácsonyi versklub

Művelődési Központ kisterem

December 20. Vasárnap

18:00 Molnár trió koncertje

Művelődési Központ színházterem

Január 3. Vasárnap

17:00 Ungvári Művészeti Iskola Balallajka Zenekara és Cantus Kamarakórus Újévi koncertje

Művelődési Központ

Kisérő rendezvények:

Adventi buszjárat minden vasárnap

Vitka-Gergelyiugornya és a belső városrész között

– Ajándékkuckó a Városháza főterén

-Egész napos Mikulás nap a Szilva Fürdőben december 12.-én

December 7-től Vásárosnamény Települési Értéktár kiállítás a Művelődési Központban

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!