Fél- és negyedáron vásárolhatnak telket a csokot igénylők

40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny

telek vásárlásFéláron, sőt helyenként negyedáron vásárolhatnak lakóházépítésre alkalmas telket a csokot igénylők. Ehhez az kell, hogy a kormány tovább egyszerűsítse az építési szabályokat a zártkerti és az üdülőövezeti telkekre vonatkozón. Az erre vonatkozó szándékot egy januári kormányinfón jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője.

Nagyon fontos, hogy a csok csak a lakóház felépítését követően vehető igénybe, a telekvásárlást önerőből vagy hitelből kell megoldani – jelentette ki Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.

Budapesten átlagosan a negyedébe kerülnek az üdülőövezeti vagy külterületi telkek a lakóövezeti, építési telkekének. Utóbbi átlagosan 40, előbbi 10 millió forintba kerül. Ha a csokot kiterjesztik a külterületi, üdülőövezeti telkekre is, akkor valószínűleg ezek ára is emelkedik majd – prognosztizálta.

Budapesten így körülbelül 15, a vidéki nagyvárosokban 20, a vidéki kisebb településeken pedig akár 30 százalékkal több telket vásárolhatnak meg így az építkezők – tette hozzá.

Alapvetően a lakóövezeti telkekre nagy a kereslet, ezekre ugyanis alapvetően más építésügyi szabályok vonatkoznak, sokkal jobban beépíthetők, általában központi helyen fekszenek – magyarázta.

2016-ban a csok elindulásakor óriási roham indult a telkekért, melyeket nemcsak a beruházók vásároltak fel, hanem azok a családok is, akik fantáziát láttak az építkezésben. Tavaly éves szinten 10-15 százalékkal drágultak a telkek – mondta az elemző.

Hangsúlyozta: nagyon sok olyan telektulajdonos van, aki annak idején építés céljából vásárolt telket, látván a jó piaci helyzetet, az értékesítés mellett dönt. Ez pedig szélesíti a kínálatot.

Hirado

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!