Fejfájás 1

Nem mindig könnyű eldönteni, hogy ha fáj a fejünk az csak egy múló állapot vagy egy másik betegség tünete. Melyik, hogyan fáj? Miért a nők szenvednek gyakrabban tőle? – most mindent megtudhat a fejfájásról Betegségek A-Z-ig rovatunk szócikkéből.

A fejfájást mint érzést, senkinek nem kell bemutatni, azt viszont fontos tudni, hogy ennek a fájdalomnak alapvetően két nagy csoportját különböztetik meg: az egyik az elsődleges, a másik a másodlagos fejfájás. Az előbbinél maga a fejfájás a betegség, egyéb betegség nem húzódik meg a háttérben: ide tartozik a migrén, a tenziós fejfájás és a cluster fejfájás.
A másodlagos fejfájásokat olyan betegségek okozzák, amelyeknek egyik tünete a fejfájás. Ezek köre nagyon széles, gyakorlatilag az arcüreggyulladástól a magas vérnyomáson át az agytumorig bármi szóba jöhet – olvashatóBetegségek A-Z-ig rovatunk szócikkében.Általánosságban nézve a fejfájás nőknél gyakoribb, aminek hátterében az áll, hogy kialakulásában a menstruáció miatti hormonváltozások is szerepet játszhatnak. Migrénnél az eltolódás igen jelentős: az érintettek kétharmada nő. Szintén a menstruáció az oka annak, hogy a fejfájás 15 és 50 éves között gyakoribb. Akinél a fejfájás egyértelműen a menstruációnál jelentkező hormonális változáshoz kötődik, annál a panasz menopauza után lényegesen javul.

A fejfájás tünetei

A tenziós fejfájás a “hétköznapi fejfájást” jelenti. Ez a migrénnél gyengébb, általában tarkótájra lokalizálódik, szokványos fájdalomcsillapító beszedésével megszüntethető.

A migrén definíciója szerint 4-72 óráig tart, 70 százalékban féloldalas, jellemzően lüktető, fizikai terhelésre pedig rosszabbodik. Fény- és hangérzékenység vagy hányinger és hányás is társul hozzá, maga a fájdalom pedig nagyon erős.

Minden vélemény számít!