40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

Fedélzeti Utasellátó Vándorkiállítás Kisvárdán (7)

A Magyar Államvasutak 1890-ben indította el a hazai háló- és étkezőkocsi szolgálatot, majd 1949-ben megalakult az Utasellátó.

Nemcsak vonatokon és a restikben vált fogalommá a vállalat neve, hanem ott volt hazai és külföldi hajókon, az első Forma 1-es futamokon és még ki tudja hol… Kultikus ételek és italok, mint a csokiroló és az Utas üdítő, kerültek ki a konyhákból, amelyek szendvicsekkel, cukrásztermékekkel látták el az éttermeket, büféket, és persze azok közönségét.

A 66 éves Utasellátó múltját idéző vándorkiállítás kisvárdai állomására érkezett, hogy a következő hetekben itt mutassa be a híres csoki rolót, a sztaniolba csomagolt csemegéket, a csatos üveges üdítőket. Azok, akik a sok eredeti tárgy és dokumentum szemlélésébe belefáradnak, megpihenhetnek a kiállításban berendezett büfékocsi eredeti ülésein. Herendi, Apponyi, Zsolnay, Alföldi márkájú, az Utasellátó logójával ellátott étkészletekkel terített asztalok, rajta menükártyák, eredeti felszolgálói ruhába öltöztetett, élethű bábuk, szakácskönyvek, de még egy 1973-ból származó étlap is a kiállítás része.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján, Leleszi Tibor polgármester köszöntője után, a kiállítást annak tulajdonosa, a MÁV Start munkatársa, Nehéz György műgyűjtő nyitotta meg. A Weiner Leó Művészeti Iskola zenészeinek köszönhetően a „Megy a gőzös…” nóta is felcsendült a kiállítóteremben.

Az Utasellátó múltját felvonultató gasztronómiai különlegességek a kisvárdai Konferencia Központban várják a nosztalgiázni vágyó közönséget.

kisvarda.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!