Fába vésett hagyományőrzés közel negyven éve – faragótábor Vásárosnaményban

40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny

Fafaragó Tábor Vásárosnamény-Vitka

[srizonfbalbum id=237]

Vásárosnamény/Vitka – A faragás valóságos mesevilág, hiszen a faragásra váró anyag és megmunkálójának munkája mesél magáról. Az általuk készített hagyományos faragott életképek és díszítőmotívumok és a belőlük faragott kompozíciók mind-mind mesét mondanak a szemlélődőnek. Nos, ebben a csodálatos világban kalauzol el bennünket több, mint négy évtizede így idén is a Fafaragó Tábor Vásárosnamény-Vitkában, melynek a Kölcsey Ferenc Általános Iskola épülete adott otthont.Fafaragótábor Vásárosnamény-Vitka (69)

A közel egy hetes táborban évente összegyűlő fafaragók a tapasztalatcseréken túl, a fatárgyak faragásával, vésésével, fűrészelésével, csiszolásával, kiégetésével, más technikákkal történő díszítésével és különböző faplasztikák készítésével is foglalkozik. A tábor lakói által végzett munka és annak szeretete régi időkre vezethetők vissza, hiszen a fa megmunkálása, feldolgozása az egyik legrégibb mesterségeink közé tartozik. A fémek, és fémeszközök megjelenése előtt keményebb kőzetekkel és csontokkal megmunkálták a fákat. Leginkább a pásztorok fejlesztették tökélyre ezt a művészetet. A táborban a személyenként változó szakmai fogásokon túl, a faragószerszámok kiválasztása és élezése sem egyszerű és egyénenként változó, akárcsak az alapanyagok közötti keresgélés és az előkészítés. A táborban végzett tevékenység elmondásuk szerint nem munka és nem is szórakozás, hanem önkifejező tevékenység. Nem csoda, hiszen a mesteremberek technikái, eszközei és faragványai nagyon sokszínűek.

A faragóspecialisták sokoldalúságát jól tükrözi emellett szerszámkészletük is, melyből a táborban is szemezgethettünk ottlétünkkor. Minden faragási fajtához teljesen különböző szerszámok kellenek. Sokan azt gondolják, hogy ezen ősi mesterség egyszerű, de a faragás előtt gondosan megtervezett minta és annak felrajzolása illetve kivitelezése nagy körültekintést és pontosságot igényel. Az építészetben is nagy jelentőséggel bíró díszítő jellegű fafaragás igazi területe a használati tárgyak és bútorok ékesítése. Fafaragótábor Vásárosnamény-Vitka (46)Ennek megfelelően a tábor lakói különféle technikákkal készítettek képeket, metszeteket és használatai tárgyakat. Az otthoni díszítőelemek mellett idén is közösen járultak hozzá a Bereg szívének és annak látképének javításához. A közös produktum során az újonnan kialakításra kerülő Kraszna sétány információs tábláját készítették el, melybe minden táborlakó tett valamit saját stílusából és kézügyességéből. Az eredmény pedig ismét szemet gyönyörködtető, hiszen az elkészült faragott alkotás méltó dísze lesz, elősegítve a városlakók és a turisták tájékozódását. A Smith Sándor által közel negyven éve életre hívott tábor, már számtalan tehetséges fiatalt és mesterembert igazgatott már a fafaragás hosszú és rögös útján, ahol a résztvevők az ország számos területéről érkeztek erre a hét csodálatos napra. Talán a legfontosabb azonosság köztük, hogy művészeti örökségeink ápolásán túl, szellemi és motívumkincseink megőrzésére is törekednek évről-évre, mely tudatosan – és tudat alatt is – tovább élő örökségápolásuk csodás példája.

A hagyományos tiszteletből fakadó hagyományápolásuk napjainkban tiszteletreméltó közkincs, hiszen ez a szó elcsépelt szó mostanság. Az emberek nagy része divatból csatlakozik a hagyományőrzés zászlaja alá, ám sokkal mélyebb helyről fakad ez, mint gondolnánk. A tábor lakói nem csak ezen a héten, hanem az év minden napján ez ellen küzdenek, melynek ékes bizonyítékai az ország számos pontján megtekinthető remekműveik. A táborban természetesen nem csak tapasztalt mesteremberek vesznekFafaragótábor Vásárosnamény-Vitka (15) részt, hiszen az ifjú generáció is képviselteti magát, akik érdeklődéssel és fiatalos lendületükkel próbálják ellesni mestereik szakértelmét és tudományát. A tábor persze nem csak a fafaragás körül forog, hiszen a csapatépítés jegyében számtalan kirándulást és programot szerveznek, melyen a szakmai konzultáción túl az önfeledt szórakozás is jelentős szerepet kap. A tábor sokszínűségét példázza a különféle mesterségek találkozása is, ahol egyebek mellett a bőrdíszművességgel is megismerkedhettek a gyerekek. A foglalkozások során a  fafaragás alaplépésein és trükkjein túl, szebbnél-szebb bőrből készült tárgyakat készíthettek a fiatalok. Összegzésként elmondható, hogy az elmúlt napok fáradtságos munkája által készített alkotások a tábor végeztével méltó képviselői lehetnek azon hagyományoknak, melyet a tábor alkalmával is hűen ápolnak az utókor számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!