Érkezik az év szupervihara – megszólalt az Országos Meteorológiai Szolgálat

40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny
vihar (2)
Az év legerősebb trópusi ciklonja (ideértve a hurrikánokat is) a Csendes-óceán nyugati részén született, és kitartóan nyugat felé tartó Mangkhut – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A jelenleg 5-ös, vagyis legerősebb kategóriájú szuper tájfunban a maximális széllökések elérik a 300-320 kilométer per órát is.

A pályája alapján Luzon (Fülöp-szigetek) északi részén vonul majd át péntek éjszaka és szombaton. Jelentős (több száz miliméternyi) csapadékra, így árvizekre és földcsuszamlásokra kell számítani a térségben; jelentős károk várhatóak.

A helyi hatóságok már elkezdték az evakuációt, az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el, a farmerek pedig versenyt futnak az idővel, hogy még Mangkhut érkezése előtt befejezzék az aratást. A tájfun a Fülöp-szigetek után is nyugatias pályán marad, de már jelentősen gyengülve érheti el Hong-Kongot, illetve a dél-kínai tartományokat.

napi.hu
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!