Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Eper: a koleszterinszintnek is jót tesz


Napi fél kiló eper elfogyasztása jelentősen csökkenteti a „rossz” koleszterin és a trigliceridek szintjét, de más egészségügyi előnyökkel is jár – derítették ki spanyol és olasz tudósok.

Az eper előnyös egészségügyi hatásai régóta ismertek: a piros gyümölcs tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, rosttartalma pedig hozzájárul az egészséges emésztéshez. Spanyol és olasz kutatók most arra voltak kíváncsiak, hozzájárul-e az eper a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, illetve van-e valamilyen hatása a gyümölcsnek a vér összetételére.
A kutatásban 23 egészséges önkéntes vett részt, akik egy hónapon keresztül naponta 500 gramm eperrel egészítették ki az étrendjüket. A kísérlet elején és végén is vért vettek az önkéntesektől.

Eperrel a rossz koleszterin ellen (Fotó: beantownbaker.com)

Eperrel a rossz koleszterin ellen (Fotó: beantownbaker.com)

Úgy találták, az összkoleszterinszint, a rossz (LDL) koleszterin szintje és a trigliceridek szintje egyaránt szignifikánsan csökkent, átlagosan közel 15 százalékkal. A „jó” koleszterin (HDL) szintje azonban nem változott. Emellett az eperfogyasztás pozitív hatással volt a vérlemezkék működésére, megerősítette a vörösvérsejteke és emelte a szérum antioxidáns biomarkerek szintjét is. A pozitív hatások nagyjából 15 napig tartottak, ezek után az értékek visszakerültek az eper-kúra előtti szintjükre.

Azt még nem sikerült pontosan meghatározni, hogy az eper melyik összetevője a felelős ezekért a kedvező hatásokért, de az Universitá Politecnica delle Marche kutatói szerint a gyümölcsben található anthocianinok (vagyis az eper színét adó vegyületek) vannak jótékony hatással a szervezetünkre.

hazipatika.com


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük