fejlesztesek Vasarosnameny

Ismét rászorulókon segített a beregi adomány expressz (1)

Vásárosnamény – „Okozz másoknak örömöt, mikor csak teheted. Adj, dicsérj, segíts, hajolj le, szárítsd a könnyeket. Okozz örömöt, hadd legyen boldogabb a másik, kinek lényéből az öröm rád visszasugárzik.” írja Tóth Árpád versében. Korábban beszámoltunk arról, hogy a Az elmúlt héten ugyan Kiss Krisztián a Lilla Pizza vezetője és a BeregiHirek.hu tulajdonosa, Kiss Barnabás látogatott el a helyi Megoldás Közhasznú Egyesület lakóihoz, elindítva ezzel egyedülálló kezdeményezésüket a Beregben. A lillapizza-adományok nevezetű program célja, hogy a helyi illetve környékbeli vállalkozókat arra sarkalja, hogy felajánlásaikkal támogassák közösen a beregi térség rászoruló családjait. Az adomány expressz tevékenységére felfigyelve a mátészalkai székhelyű Menza Ételbár tulajdonosa, Jakab András és üzlettársai Székely Zsolt és Jakab Anita. Kezdeményezésünk elismeréseként  úgy gondolták, hogy csatlakoznak a beregi adomány expressz csapatához. A tegnapi nap folyamán ennek révén közösen tettek látogatást a Megoldás Közhasznú Egyesület vásárosnaményi telephelyén. Felajánlásuk során a ház minden lakójának és dolgozójának egy-egy kétfogásos ebéddel kedveskedett, a bentlakók nagy örömére.

Ismét rászorulókon segített a beregi adomány expressz (6)

 – Célunk ezzel a kezdeményezéssel, hogy a szegénységben élő, mindennapi étkezésükről önerőből gondoskodni nem tudó rászorulók számára megfelelő minőségű és mennyiségű élelmet biztosítsunk, és ezzel hozzájáruljunk hátrányaik csökkentéséhez, illetve azok további növekedésének elkerüléséhez. A gazdasági válság lakosság életszínvonalára gyakorolt egyre mélyülő hatása miatt reméljük, hogy a Lilla-adományokkal közösen sok-sok nehéz sorsú családban nevelkedő gyermek, idős, eladósodott, vagy álláskereső ember kerülheti el az alultápláltság, sok esetben az éhezés veszélyét. Ismét rászorulókon segített a beregi adomány expressz (13)

Mottónk: „Testi-lelki egészség”, hisz mindennapos tevékenységünk során célunk túlmutat a gyomor megtöltésén. Azon túl, hogy a meleg étel kézzelfogható segítséget jelent egyes embereknek, társadalmunk általános életminőségén, táplálkozási szokásain az egymás iránti tolerancia bemutatása által kívánunk javítani. Cégünk, a Menza Ételbár mindent megmozgat annak érdekében, hogy enyhítsen a rászorulók terhein és a szeretet ünnepén is örömöt vigyen az otthonokba. Nincs annál nagyobb boldogság, mint egy várakozással teli, boldog arc, legyen az gyermek vagy idős. – mondta Jakab András a Menza Ételbár egyik vezetője.

Ismét rászorulókon segített a beregi adomány expressz (5)

 – Cégünk a Jakab és Társai  Bt. tulajdonában működik lakossági valamint közétkeztetés és ebéd házhozszállítás szolgáltatásával. A cég elsősorban Mátészalkán tevékenykedik, de a nagy igényre és a jó minőségű ételeinkre való tekintettel már Vásárosnaményba és környékére is kiterjesztettük szolgáltatásainkat. Ez persze nem csoda, hiszen a lakosságnak, iskoláknak, óvodáknak, szociális intézményeknek, cégeknek, irodaházaknak, valamint állami és önkormányzati hivataloknak is képes megbízható és minőségi étkeztetést biztosítani. Célunk, hogy megreformáljuk a hazai közétkeztetést és Mátészalka és környékén valóban minőségi, de továbbra is elérhető áru hazai alapanyagból készült ételeket tudjunk felszolgálni ügyfeleink asztalára. Mátészalkán a Hősök tere 15. szám alatti telephelyünkön működő konyhaüzemünk kapacitása ennek megfelelően mintegy 400 főre tehető naponta. Jelenleg átlagosan 200 főre főzünk. Közétkeztetési kínálatunkban levesek, főételek, fitness menük, köretek és főzelékek, tradicionális saláták, zöldség-  és gyümölcssaláták, éttermi meleg tészták, desszertek és italok egyaránt megtalálhatóak – zárta gondolatait Jakab András.

Ismét rászorulókon segített a beregi adomány expressz (2)

 – A Menza Ételbár küldetése kettős: javítani szeretnénk fogyasztóink életminőségén, valamint hozzájárulni a gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődéshez Mátészalkán és annak közvetlen régiójában. Társadalmi felelősségvállalásunk arról a szerepvállalásról szól, amit mi a Menza Ételbár vezetői és alkalmazottai illetve egyénenként külön-külön a társadalomért teszünk. Megvalósítása pedig az alapvető üzleti tevékenységünkön, szociális befektetéseinken, jótékonysági programjainkon és a közérdeken való elkötelezettségén keresztül történik. A mai kezdeményezés is hűen mutatja, hogy fontosnak tartjuk, hogy a rászorulók megsegítsük egy tál meleg étellel. Ezt bizonyítja azon kezdeményezésünk is, hogy ebédeltetés után megmaradt ételeinket a rászorulóknak adjuk át, mint például a helyi hajléktalan szállónak. A gazdasági szerepvállalás is fontos, hiszen a minőség és mennyiség biztosítása fontos kritériumok a működtetésünkben. Ezen szerepvállalás másik ékes bizonyítéka, hogy az alapanyagokat próbáljuk helyi termelőktől vásárolni, ezzel is erősíteni a helyi- és környéken működő termelői gazdaságokat – mondta Székely Zsolt a cég társtulajdonosa.

Ismét rászorulókon segített a beregi adomány expressz (11)

 – A Lilla Pizza és a Menza Bár is komoly hangsúlyt fektet, a mindennapi étkeztetés mellett, a hátrányos helyzetű gyermekek támogatására. A beregi rászoruló családok tagjai és a Megoldás Ház bentlakói illetve vezetői is nagy örömmel fogadták kezdeményezésünket és eddigi adományainkat. A látottak alapján igencsak szükségét érezzük azt, hogy folytassuk ezen kezdeményezésünket – tette hozzá Kiss Krisztián a Lilla – adományok vezetője.

Ismét rászorulókon segített a beregi adomány expressz (12)

 – Sajnos, az országban egyre rosszabb a helyzet, a lakosság nagy százaléka létminimumon, vagy annál nehezebb anyagi körülmények között él. A Bereg ilyen szempontból talán még rosszabb helyzetben van. Szervezetünk azon fáradozik folyton folyvást, hogy e sanyarú sorsú beregi emberek terhein könnyítsen! – Folytatta gondolatait Kiss Krisztián.

Elindult a beregi adomány expressz a rászorulókért és nehézsorsuakért (3)

 – Számunkra nagyon fontos a Menza Ételbár ideológiáját képező társadalmi szerepvállalás, hiszen a Lilla-adományok számunkra olyan érték, ami minden cselekedetünket áthatja, ezért is fogadtuk örömmel megkeresésüket. Kezdeményezésünk nem titkolt célja, hogy segítségnyújtásunk teljesítménye kimagasló legyen, mely összhangban áll környezetünk, társadalmunk szükségleteivel. Sikereinket csak ebben az esetben tekinthetjük valóban sikernek, s csak így tarthatóak fent hosszútávon. Szilárd meggyőződésünk, hogy csak úgy válhatunk e kezdeményezés élenjárójává illetve legfőbb támogatóvá, ha gondolkodásunkban és tetteinkben szem előtt tartjuk társadalmunk hosszú távú érdekeit. Felismertük, hogy a karitatív tevékenység számunkra nem elég. Tevékenységünk minden színterén arra törekszünk, hogy javítsuk az életminőséget egy egészséges, biztonságos és fenntartható jobb környezet érdekében. Akcióink során figyelembe vesszük a jelen generációjának igényeit, és ezzel összhangban felkészülünk a jövő generációinak szükségleteire is.

Ismét rászorulókon segített a beregi adomány expressz (3)

A Lilla-adományok társadalmi felelősségvállalási  és szponzorálási stratégiáját a személyes találkozók, szociális intézményekkel való kapcsolatteremtés és a BeregiHirek.hu olvasói bázisában végzett kutatások alapján fogalmaztuk meg. A középpontban nem csak a családon kívül nevelkedő gyermekek tudatos életvitelének segítése, valamint a nehéz körülmények között élő gyermekek minőségi étkeztetése áll. A Lilla-adomány a BeregiHirek.hu gárdájával közösen törekszik arra, hogy a társadalmi felelősségvállalás a kezdeményezés egészét átható, a szervezeti kultúrába szervesen beépülő szemléletmód legyen, mert ezzel kezdeményezésünk tevékenysége jelentős hatással van és lehet a környezetünkre, és annak a jövőre. A jó ügyeket szolgáló szervezetekkel partnerként együttműködve teszünk a tágabb közösségért, amelyben szervezetünk is működik.

Elindult a beregi adomány expressz a rászorulókért és nehézsorsuakért (4)

Természetesen szerep vállalásunk nem csak ebben nyilvánul meg, hiszen települések, közterületek állapotát is javítani kívánjuk, áldozatos önkéntes munka révén, ahol a helyi lakókörnyezet állapotának, élhetőségének javítása mellett, parkok, közösségi terek minőségét is javítani kívánjuk. Jó táptalajt nyújt ehhez a környező emberek környezettudatos mentalitása is, hiszen ezen a kezdeményezésünkhöz már számtalan önkéntes csatlakozott. Reméljük, hogy sorozatos segélyakcióinkkal és kezdeményezéseinkkel sikerül elérni célunkat! – Zárta gondolatait Kiss Krisztián a Lilla Pizza tulajdonosa.

A Lilla-Adományok hitvaslása:

Az élet egyik legszebb jutalma, hogy miközben az ember másokon segít, egyben önmagán is segít.” (Ralph Waldo Emerson)

De, hogy mi vezérel minket?

„A boldogság sokkal inkább a nap mint nap előforduló apró, kellemes dolgokból és örömökből áll, mintsem a csak ritkán ölünkbe hulló nagyon szerencsékből.” – mondja Benjamin Franklin.
Ha egy csöppet elidőzünk, ennél a mondatnál láthatjuk, hogy milyen igaz is ez a mondat. Emlékezz vissza legutóbb mikor érezted magad örömtelinek? Ha nem akkor, amikor valakinek a segítségére lehettél?

Egészen kiskorunktól arra neveltek szüleink, hogy a kedvesség, nagylelkűség jó erény, legyünk segítőkészek. Talán nem is gondoltad, milyen sok területre kiterjed a jó cselekedetek hatása. Kísérletek sora bizonyítja, ha segítőkészségünket és együtt érzésünket fejezzük ki, kedvezőbben értékeljük azt a személyt, kinek segítő jobb kezünket nyújtjuk. Lehet éppen a szomszéd vagy egy hajléktalan, akit megsegítesz egy forró teával, vagy éppen egy közösségi helyen tett jó cselekedet, egy biztos, megállapítást nyert az a tény, hogy a hasznosság érzését és egy új identitás lehetőségének a kialakulását élhetjük meg jó cselekedetünk kifejezése által. Jobban érezzük, hogy egy közösséghez tartozunk, amelyben egymástól függünk, és együtt kell működnünk.

Önképünkre jótékonyan hat, másképp tekintünk magunkra, növeli a megelégedettséget önmagunkkal szemben, erősebbeknek, magabiztosabbnak érezzük magunkat. Képességeink használata utat enged, hogy megéljük szakértelmünket ezáltal azt az érzetet keltve, hogy urai vagyunk a helyzetnek. Kutatók szerint életünk értelmességét és értékét is növelheti a jó cselekedetek gyakorlása, akár olyan képességeink is felszínre bukkanhatnak melyekről, még tudomásunk sem volt. Nem utolsósorban, az egyik legalapvetőbb emberi szükségletet elégíti ki, ha kapcsolatba kerülünk másokkal.

Mindig lesznek, olyanok, akik nem éppen a kedves arcukat mutatják és esetleg bántanak. Egy dolgot azonban mindig megtehetsz: jót cselekedni másokkal. Minden helyzetben eldöntheted, hogyan reagálsz. Beletemetkezhetsz rossz hangulatodba elzárva a kiutat saját boldogságodtól, hiszen egy szomorú ember nehezebben veszi észre, mennyi mindennel tudna örömöt szerezni másoknak és magának, mely aztán pozitívan hat vissza rá. A változatosság az élet sója – mondják. Egy idő után minden területen megcsömörlünk a gyakran ismételt dolgoktól – legyen az akár egy étel, zene vagy bármely tevékenység. Bármennyire is adtak ezek az élmények élvezetet és izgalmat korábban, egy idő után hanyatlik az elégedettség érzése bennünk, mely csökkentheti boldogságérzetünket. Egy jó cselekedetekkel kapcsolatos laboratóriumi kísérletben boldogabbak lettek és boldogabbak is maradtak azok a résztvevők, akik megkapták a lehetőséget, hogy a tízhetes időszak során variálják a jó cselekedeteiket. Plusz, háztartási munkát végezzenek, segítsenek egy idegennek kereket cserélni, segítsenek unokahúguknak megírni a házi feladatot stb. Azoknál a résztvevőknél viszont, akik minden egyes héten hasonló gyakorlatokat végeztek, teljesen fordítva sült el a dolog.

„Jobb adni mint kapni” – tartja a mondás. A történelem során vallásos gondolkodók, írók hangoztatták ezt az igazságot.  Talán nem oktalanul. De miért is jobb adni mint kapni? Mert amikor jót cselekszem, nem a cselekvésen van a hangsúly, hanem azon, hogy szívvel-lélekkel teszem. Tudományos bizonyíték is alátámasztja, hogy a szívből jövő cselekedetek, az adakozás emeli boldogság érzetünket. Egy kanadai tanulmány szerint a világon mindenütt a legjobb adni, mint kapni. Ez derül ki egy 126 országra és 234 ezer emberre kiterjedő tanulmányból. A válaszadók szerte a világban egybehangzóan azt felelték, hogy jó érzés töltötte el őket amiatt, hogy adományoztak. A jelenség éppúgy áll gazdag, mint szegény országokra, ahogy szegényebb és tehetősebb emberre.

Ha nagylelkűek vagyunk, és hajlandóak vagyunk másokkal megosztani, amink van, az boldoggá tesz bennünket. Az írók, filozófusok és vallásos gondolkodók már évszázadok óta vallják ezt az igazságot. A tibeti buddhizmus spirituális vezetője, a XIV. dalai láma gyakran mondogatja, hogy „Ha boldog akarsz lenni, gyakorold az együttérzést!” Egy hindu közmondás szerint „Az az igazi boldogság, amikor másokat boldoggá teszünk.” A skót születésű esszéíró, Thomas Carlyle pedig némi éllel így fogalmaz: „jótettek nélkül nincs valódi öröm”. Aki rendszeresen jó cselekedeteket hajt végre, az tartósan boldogabbá válik.

1. Ha kedvesek és nagylelkűek vagyunk valakivel, akkor pozitívabban és kedvezőbben észleljük őt (pl. „lehet, hogy az a hajléktalan veterán túlságosan beteg ahhoz, hogy dolgozzon”, vagy „az öcsém tényleg próbálkozik a matekkal,de egyszerűen nem megy neki”), és ettől jobban érezzük, hogy egy közösséghez tartozunk, amelyben egymástól függünk és együtt kell működnünk (pl. „egy egész falu kell a gyermekneveléshez” vagy „mindannyiunk hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy javítsunk a környezetünk helyzetén”).

2. A jótékonyság gyakran enyhíti azt a bűntudatot,szenvedést és nyugtalanságot, amelyet mások nehézségei és kínjai miatt érzünk, és arra biztat bennünket, hogy tudatában legyünk és örüljünk saját szerencsénknek. Úgy is mondhatnánk, hogy ha segítünk másoknak, akkor az összehasonlítás révén előnyösebbnek érezzük a saját helyzetünket (ezáltal hálásabbak vagyunk, pl. „Hálát érzek, mert egészséges vagyok”).

3. Ha másoknak segítünk vagy vigaszt nyújtunk, akkor elterelhetjük a figyelmünket a saját gondjainkról és rágódásainkról, mivel a figyelemfókuszát valaki másra irányítjuk.

4. A jótékonyság nagy előnye az, hogy hatást gyakorol arra, milyen képünk van önmagunkról. Vagyis, amikor jó cselekedeteket hajtunk végre, segítőkésznek és együttérzőnek kezdhetjük látni magunkat. Ez az új identitás erősítheti az önbizalom, az optimizmus és a hasznosság érzését. Ha másoknak segítünk, vagy önkéntesnek jelentkezünk egy jó ügy képviseletéhez, akkor az előtérbe állítja a képességeinket, erőforrásainkat és szakértelmünket, s azt az érzést kelti bennünk, hogy urai vagyunk az életünknek.

5. Új készségeket tanulhatunk, vagy felfedezhetjük rejtett tehetségeinket.

6. Vannak olyan kutatók, akik szerint a jó cselekedetek még életünk értelmességét és értékét is emelhetik.

7. Végül – s valószínűleg ez a legfontosabb tényező – a jótékonyság a társas életben is rengeteg pozitív következmény kiváltója lehet. Ha másoknak segítünk, mások is megszerethetnek, megbecsülhetnek bennünket, és kifejezhetik a hálájukat. Azt is elérhetjük vele, hogy mások segítenek nekünk, amikor nekünk van rá szükségünk.
Ha segítünk másoknak, azzal kielégíthetünk egy alapvető emberi szükségletet: kapcsolatba kerülünk másokkal, ránk mosolyognak, hálásak nekünk, és értékes barátságokra teszünk szert.

Ha elhatároztad, hogy nagylelkűbb, együtt érzőbb, adakozóbb ember leszel, akkor tudni fogod, mit tegyél. Csupán meg kell nyílnunk a jótékonyságban rejlő lehetőségekre; ha friss szemmel nézünk, akkor mindent felfedezünk magunk körül. Ráadásul ehhez nem kell semmilyen különleges tehetség, idő vagy pénz. A jó cselekedetnek nem kell nagyszabásúnak vagy bonyolultnak lennie. Mi több, ha arra vagyunk kíváncsiak, milyen jó cselekedetre, nagylelkűségre vagy adományra van szükség, nem kell messzebbre mennünk az otthonunknál, a munkahelyünknél vagy a helyi közösségnél. Van, hogy az ember fáradságot nem kímélve keres magának különleges ügyeket, hogy annak szentelhesse magát, miközben a házastársa, a gyermekei, a munkatársai vagy a régi barátai is lehetnének ilyen különleges bánásmódban részesülő „kedvezményezettek”. A legfontosabb, hogy nem kell Teréz anyává vagy a dalai lámává válnunk – a jó cselekedeteink lehetnek kicsik és időben rövidek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!