Embercsempész bűnszervezett bukott le megyénkben

fejlesztesek Vasarosnameny
Embercsempész bűnszervezett bukott le megyénkben

© Fotó: police.hu / TEK 

A frissen lezárt nyomozás adatai szerint a rendőrök a bűncselekménnyel összefüggésben, összehangolt intézkedések keretében összesen húsz gyanúsítottat fogtak el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást, miután 2014. október 7-én napközben a Záhonyi Rendőrkapitányság járőrei tíz afgán állampolgárt találtak egy erdőben Mándok környékén. A jogszerűtlenül hazánkban tartózkodó külföldiekkel szemben idegenrendészeti eljárás indult, melynek keretében valamennyien menekültstátuszt kértek.A nyomozás során a Migrációs Ügyek Osztálya összehangolt intézkedéssorozatot hajtott végre, együttműködve a Záhonyi és a Barabási Határrendészeti Kirendeltségek, valamint a Záhonyi Rendőrkapitányság munkatársaival. A nyomozók előtt hamarosan egy több tucat tagból álló bűnszervezett rajzolódott ki, amiben jól elkülöníthetővé vált az egyes tagok szerepe, feladatköre. A széleskörű adatgyűjtés eredményeként a rendőrök 2014. október 8-án elfogtak és őrizetbe vettek hat mándoki férfit, akik a beszerzett adatok alapján az illegális határátlépéshez pénzért segítséget nyújtottak. A megalapozott gyanú szerint a bűnszervezet vezetője 2014 nyarától nagyfokú körültekintés mellett, összesen nyolc alkalommal szervezte le a jobb élet reményében Európa felé igyekvő, többnyire afgán és szír menekültek ukrán-magyar határon történő átjuttatását.

A nyomozás során a gyanúsítottak köre tovább bővült. Mivel a beszerzett információk szerint egyes elkövetők fegyverrel rendelkeztek, ezért 2014. október 15-én hajnalban a szabolcsi nyomozók felkérésére a Terrorelhárítási Központ műveleti csoportja is segítséget nyújtott az elfogásokban. Összehangolt akcióban egyszerre hét helyszínen csaptak le a rendőrök; a TEK mellett a főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály Jonatán csoportja és a Migrációs Ügyek Osztálya nyomozói összesen nyolc feltételezett elkövetőt fogtak el. A házkutatások során a rendőrök gáz-riasztó pisztolyokat is lefoglaltak. A beszerzett információk alapján egy 27 éves ukrán férfi ellen is körözést adtak ki a rendőrök, őt 2014. október 17-én a tiszabecsi határátkelőn fogták el, majd őrizetbe vették. A nyomozók az eljárás során még további öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával folytatott nyomozást befejezte és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!