Eltűnhet az egyik legkedveltebb gyümölcs Magyarországról

fejlesztesek Vasarosnameny

málna

Nem éri meg termeszteni a gazdáknak, hamarosan importmálnán fog élni az ország. Nem találnak elég embert a szedésre, ráadásul a termőterület is a töredékére csökkent, így a következő években várhatóan megszűnik a gyümölcs termesztése Magyarországon, ezt mondta Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Magyar Időknek. A kilencvenes évek elején még átlagosan 27 ezer tonna málna termett az országban, ez mára 1500-2000 tonnára csökkent.

Emellett a dolgozók bére egyre nagyobb arányt képvisel a termék árában, így a gazdáknak egyre kevésbé éri meg nagy mennyiségben málnát termeszteni: míg itthon a gyümölcs 600 forint kilós árából 200 forint jut a munkásoknak, addig a környező országokban (Szerbia, Románia, Ukrajna) fillérekért dolgoznak az ültetvényeken. Ennyi pénzt viszont a fogyasztók sem adnak ki a málnáért.

privatbankar

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!