Elsősegélynyújtó és csecsemőápolási verseny megyei döntőjének adott otthont Vásárosnamény

fejlesztesek Vasarosnameny
Elsősegélynyújtó és csecsemőápolási verseny megyei döntőjének adott otthont Vásárosnamény (1)
Vásárosnamény – A Magyar Vöröskereszt 1971 óta minden év tavaszán meghirdeti a Felmenő Rendszerű Elsősegélynyújtó Versenyét, melynek egyik megyei döntőjére itt a Bereg szívében, Vásárosnaményban került sor. Az immár hagyománnyá vált felmenő rendszerű elsősegélynyújtó, illetve csecsemőápolási versenyének megyei döntőjének ezúttal az Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola adott otthont, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének gondozásában. A verseny célja az elsősegélynyújtók elméleti tudásának, gyakorlati ismereteinek fejlesztése, a társadalmi segítségnyújtás és elsősegélynyújtás] népszerűsítése, a humanitárius szemléletmód terjesztése. Emellett a gyermekek és fiatalok csecsemőgondozási elméleti tudásának, gyakorlati ismereteinek fejlesztése, a résztvevők szülői szerepre való felkészítése. Felmenő rendszerű versenyben mérethetik meg a tudásukat a fiatalok, védőnők, mentősök és orvosok bírálásával. Az elmúlt évtizedekben az elsősegélyversenyek egyre professzionálisabb és szakmaibb megmérettetések, évente több ezer fiatal szerez közvetett módon információt az elsősegélynyújtásról, a balesetek kezeléséről. Statisztikailag kimutatható, hogy a versenyen részt vett fiatalok határozottabban és szakmailag hibátlanul képesek akár egy komolyabb testi sérülést ellátni, mint hasonló rendezvényen részt nem vevő társaik.

A szervezet Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Ház nagytermében tartott központi ünnepségét és megyei kitüntetéseket átadó ceremóniáját követően, az Eötvös József Általános Iskola aulájában gyűlekeztek a versenyzők. A versenyen a területi fordulókat sikeresen abszolváló csapatok mérhették össze tudásukat, hogy a legjobbak képviselhessék a megyét az Országos Elsősegélynyújtó Versenyen illetve az Országos Csecsemő-és Kisgyermekgondozói Versenyen.
Elsősegélynyújtó és csecsemőápolási verseny megyei döntőjének adott otthont Vásárosnamény (2)
A verseny kezdetén Dudás Marianna, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Szervezetének munkatársa, Nő-Köz-Pont szakmai vezetője köszöntötte a jelenkévőket.
Elsősegélynyújtó és csecsemőápolási verseny megyei döntőjének adott otthont Vásárosnamény (3)
A köszöntő szavak után Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója nyitotta meg a rendezvényt.
Elsősegélynyújtó és csecsemőápolási verseny megyei döntőjének adott otthont Vásárosnamény (4)
Dr. Korcsmáros Ferenc, a versenybíróság tagjának szakmai tájékoztatója hangzott el, ahol számos konkrétumot megtudhattak a jelenlévők a versennyel és annak lebonyolításával kapcsolatosan.
Elsősegélynyújtó és csecsemőápolási verseny megyei döntőjének adott otthont Vásárosnamény (5)
A szakmai eligazítást követően Papné Eke Katalin, a Csecsemőgondozási megmérettetés versenybizottságának elnöke köszöntötte a csapatokat.
Elsősegélynyújtó és csecsemőápolási verseny megyei döntőjének adott otthont Vásárosnamény (6)
A megnyitó ceremónia zárásaként Dudás Marianna ismertette részletes a lebonyolítás rendjét, a versenyszabályokat és számos technikai információt.
Elsősegélynyújtó és csecsemőápolási verseny megyei döntőjének adott otthont Vásárosnamény (7)
A diákok számos állomáson, ezen belül ugynevezett kárhelyen mérhették össze tudásukat, ahol élethű baleseti szituációknál imitátorok voltak a sérültek. A sebek ellátásától az újraélesztésig találkozttak, számos köznapi helyzettel és különféle feladatokkal, melyeket az állomásvezetők pontoztak.
Látványos flashmob az újraélesztés népszerűsítéséért Vásárosnaményban
A versenyfeladatok teljestését követően a Balázs József Könyvtár és Művelődési Ház előtti téren az immitátorok egy csoportja, hatalmas sikert arató újraélesztési flashmobot tartott.
Elsősegélynyújtó és csecsemőápolási verseny megyei döntőjének adott otthont Vásárosnamény (8)
A nagy sikert arató flashmob-ot követően Dr. Korcsmáros Ferenc értékelte a Művelődési Ház nagytermében, a nap eseményeit és a verseny során tapasztaltakat.

Az értékelés után a köszönet szavai mellett, ajándékokkal is meghálálták az egész napos munkájukat a mentőszolgálat munkatársainak és a versenybíróság tagjainak.
Elsősegélynyújtó és csecsemőápolási verseny megyei döntőjének adott otthont Vásárosnamény (9)
Ezt követően a nap legjobban várt pillanata érkezett el, azaz a verseny eredményhirdetése. Az ünnepélyes ceremónia során oklevelek átadására és a díjazottak, illetve az országos döntőbe jutó csapatok kilétére is sor került. Az Elsősegélynyújtó Versenyen az alábbi csapatok képviselhetik megyénket az országos fordulón:Gyermek kategóriában: A Nyírgyulaji Kossuth Lajos Általános Iskola csapataIfjúsági kategóriában: A Kisvárdai Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnáziuma és dr. Béres József Kollégiumának csapata

Felnőtt kategóriában: Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Sürgősségi és Oxiológiai Tanszék csapata


Az ünnepélyes átadóceremóniát követően ismét a köszönet szavai hangzottak el, ahol a Vásárosnaményi Önkormányzati Tűzoltóság mellett a Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tagjait is jutalmazták egész napos, áldozatos munkájukért.

A versenyen, mint eddig minden évben a legtöbb pontot elérő csapatot ismét tortával díjazták, melyet idén a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium csapata érdemelt ki.

A hála szavaiból nem maradtak ki a diákokat hosszú heteken és hónapokon át felkészítő tanárok és felkészítőik sem.

 

A Csecsemőgondozási Versenyen az alábbi csapatok képviselhetik megyénket az országos fordulón:

Gyermek kategóriában: A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Csapata

Ifjúsági kategóriában: A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!