40 eve varos vasarosnameny vásárosnaményi fejlesztések
Élőhelyvédelmi helyreállítás Kisvárdán

Fotó: Vincze Péter

Kisvárda – A biodiverzitás (biológiai sokféleség: egy fajnak –baktérium, alga, állat, virágos növény– a gének szintjén, a populációknak a fajok változatosságban jelentkező sokfélesége) megőrzése napjaink egyik legégetőbb problémája.

Az intenzív mezőgazdaság, az ipari tevékenység és a közlekedés hatására természetes vagy természet közeli környezetünk minimálisra zsugorodott. Legfontosabb feladatunk ma, hogy legalább ezeket a területeket megőrizzük, fenntartsuk és a további természetpusztítást megakadályozzuk. Ennek érdekében az egyik legfontosabb feladat a bizonyos emberi, illetve egyéb tényezők miatt megváltozott élőhelyek rekonstrukciója.

A város szélein lévő horgászvizek –a Báger tavak, a Pontyos és a Nádas–tó– a Dolgozók Sport Horgász Egyesülete Kisvárda kezelésében állnak. Az egyesület 1973–ban alakult meg azzal a céllal, hogy a kisvárdai vízi élővilág és a tavak természeti környezetének a védelmével összhangban kialakítsa a horgászati kultúrát, és a jogszabályi előírásoknak, valamint a horgászrendnek megfelelően sporthorgászatot szervezzen. A tavak vízfelülete eléri a hatvan hektárt. A Vár mögött lévő tavaknál, a Pontyosnál és a Nádas–tónál, az elmúlt napokban a megszokott csendet megtöri a munkát végző gépek zaja. Mintegy tucatnyi munkagép dolgozik a Nádas–tó kotrásán. A Pontyos és a Nádas tavakat csak egy gát választja el egymástól, jellegükben mégis más és más vizek. A meglévő gát–út építését, kövezését már végzik a szakemberek.
A Dolgozók Sport Horgász Egyesülete a tulajdonában lévő tavak közül a Nádas–tó mintegy nyolchektáros területét, 25 éves haszonbérleti tulajdonba adta Kisvárda város Önkormányzatának, azzal a céllal, hogy a terület természetvédelmi felújítására pályázni tudjanak. A város Önkormányzata a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-3.1.4/2015 „Kiemelt természetvédelmi fejlesztések” című konstrukcióhoz, „A kisvárdai Nádas tó élőhely védelmi célú helyreállítása” címen sikeresen pályázott és 200 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert el, a gyomos nádas növényzettel teljesen benőtt terület teljes felújítására. Az elvégzendő munkáról a sikeres pályázati anyagban a következők olvasható.

A Natura 2000 terület vízrendezése

–„A Nádas tó a „Kisvárdai gyepek különleges természet megőrzési, a HUHN20113 számon nyilvántartott Natura 2000 terület” része. A használaton kívüli, tőzeges gyomos nádas növényzettel teljesen benőtt terület kezelésének célja, hogy a egy természet közelibb, vízparti/mocsári növényzetű élőhely helyreállítása történjen meg. A célkitűzés, hogy a jelölő fajok, úgymint a vörös hasú unka, a mocsári teknős, illetve a vidra természetes élőhelyeiken megmaradhassanak, a természetes biológiai sokféleség fennmaradása biztosított legyen. Ezen fajok állományának fenntartásához szükséges azok vízigényének kielégítése, melyet megfelelő módon történő vízrendezéssel lehet elérni. A tó jelenlegi állapotában feliszapolódott, és jellemzően teljes területét nádas borítja, vízutánpótlása nem megoldott. A fennálló vízhiány miatt az eredeti vízi, vízparti növényvilág degradálódott, az invazív és ruderális (az ember nem céltudatos tevékenységéből létrejött élőhelyen élő) fajok túlszaporodtak. Jelen állapotában a fentebb leírt célkitűzéseknek nem tud eleget tenni. A projekt célkitűzéseinek megvalósítása érdekében a tőmeder vízzáró rétegig való kotrása, az évek során felhalmozódott iszapmennyiség eltávolítása. Az iszap a tó körül kerül elhelyezésre, illetve a tóban szigetek kialítására kerül felhasználásra, mely tovább növeli a terület mozaikosságát, búvóhelyül szolgálva a jelölő fajoknak és pihenőhelyként szolgálva a területen megjelenő madaraknak. A kotrást megelőzően a nádas és a tó területén megjelent invazív fajok eltávolítása történik meg. A Natura 2000 fenntartási tervnek megfelelően a tó területének 30%-n a nádas övezet meghagyásra kerül.”

A város Önkormányzata a város és a környező települések tájesztétikai értékének emelését. A környezettudatosság kialakítását, elmélyítését, a helyi közösségek részvételének növekedésével, a természeti környezet védelmében való aktív részvételre szeretne buzdítani.

Vincze Péter

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!