Elmaradt a Tarparádé – Botrányos bírói ámokfutás és Oscar-díjat érdemlő tarpai ,,színészválogatott” a beregi szuperrangadón

40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny

Vásárosnamény SE - Tapa SC bajnoki labdarúgó mérkőzés

Vásárosnamény, Tarpa – Vásárosnamény labdarúgó csapatára tagadhatatlanul az év legfontosabb mérkőzése várt, hiszen a Kelet Takarék Megye I. második fordulójában szomszédvári rangadón fogadta hazai pályán Tarpa együttesét. A beregi szuperrangadón minden adott volt, hogy egy izgalmas és küzdelmes mérkőzést láthasson a Vásárosnaményi Sporttelepen a zsúfolásig megtelt naményi szurkolósereg. A mérkőzés kezdetét megelőzően a héten végső búcsújára kísért, tragikus hirtelenséggel elhunyt vásárosnaményi edzőre emlékeztek egy perces gyászszünet keretein belül a csapatok. A mérkőzés szuperrangadóhoz  méltóan nagy küzdelemben kezdődött, ahol a Naményiak, a szurkolók hathatós biztatása mellett számos helyzetet dolgoztak ki az olykor sportszerűséget is mellőző játszó tarpai együttes ellen, melynek eredményeképpen az első félidő idusán, egy bámulatos egyéni szólót követően Fejes János megszerezte a megérdemelt vezetést. A folytatásban is számos, szép helyzet került kialakításra a hazaiak részéről, mely ziccereket nem sikerült értékesíteni. Az immár évek óta megszokott ,,bámulatos,, játékvezetői ténykedésnek hála, illetve a foci íratlan törvényei aztán, mint már oly sokszor nem hazudtolta meg magát, így a vendégeknek egy védelmi hibát követően számottevő helyzet nélkül, jóformán a semmiből sikerült egyenlítenie. A játékrész vége előtt megfogyatkozott a vendég együttes, ugyanis sorozatos szabálytalanságainak hála a tarpai Kacsó Róbert ideje korán vonulhatott az öltözőbe.  A csapatok ezt követően 1-1-es fél-idei eredménnyel vonultak az öltözőbe. A második játékrészt megelőzően Filep Sándor, a Vásárosnamény SE elnöke emlékezett meg a beregi sikeredzőről és játékosról, Farkas Béláról, ahol sportmomentumot emelve ki, méltatva a tréner kultuszát, s mint fogalmazott:

Senki sem hitte, hogy egy olyan erős ember, mint Farkas Béla nem bír ki bármit az életben. Ha valakit, akkor őt igazán kemény fából faragtak, de a betegséggel szembeni csatát – mindannyiunk bánatára – elveszítette: a Vásárosnamény megyei első osztályú futballcsapatának edzője hatvankét esztendős korában itt hagyott bennünket.
Még frissen élnek bennem a képek: július első napjaiban a 35 Celsius fokos melegben előbb a kapusokat edzette, majd jöttek a focistái…, pedig már ekkor sem volt minden rendben. A családi nyaralásra készült, de 100%-ot akart az alapozás minden percében. A pihenés és feltöltődés helyett azonban váratlanul a kórházba került, mint most már nyilvánvaló ez volt az utolsó útja…

A FOCISTA, akinek szabadrúgásait rettegték az ellenfelek, 1982 őszén a Nyíregyháza színeiben mutatkozott be az NB I-ben. Tizennégy élvonalbeli mérkőzés után a területi bajnokságban szereplő Baktalórántházán folytatta pályafutását, majd az NB II-es Debreceni Kinizsi játékosa lett. Innen igazolt 1985 telén a Ferencvároshoz, amelynek színeiben négy bajnokin lépett pályára. Egyetlen, pontot érő gólját Pécsen szerezte a zöld-fehér gárdában.

A Nyíregyháza Spartacus és a Vásárosnamény SE legendaként tekint Farkas Bélára.
Legnagyobb edzői sikereit Vásárosnaményban aratta: irányításával 1997-ben megyei első osztályú bajnoki címet szerzett a beregi együttes. Béla itt fejezte be az aktív labdarúgást játékos-edzőként, ezt követően több helyen edzősködött.
Majdan 2016 telén tért vissza hozzánk és megmentette a kieséstől az akkor utolsó helyen álló csapatunkat. Parádés tavaszt produkált: 14 meccsből, 10 győzelem, 1 döntetlen és 3 vereség 31 pont, 62 fantasztikus életév.
Senkinek sem kérdéses, hogy még utoljára is nagyot alakított. Ekkor tele volt életerővel, ötletekkel, energiával és várta a folytatást, készült a 2017/18-as szezonra. Csapatának tagjait, focistáit fiaként kezelte: kaptak is időnként hideget, meleget, folyt a zrikálás, de CSAPATOT épített, sajátosan, Farkasbélásan, győzelemre törően. Soha nem mondta a csapatának, hogy jók vagytok, csíplek benneteket, de tudták a fiúk, hogy valahol így van. Valamelyikük egyszer tréfásan megjegyezte, hogy a MESTERNÉL az a dicséret, ha nem szúr le…, de igaza van…, az eredmények Őt igazolják.

Farkas Bélának, a Vásárosnamény SE trénerének halálhíre minden labdarúgást szerető emberben megdöbbenést és fájdalmat okozott. Valamennyiünkben felvillant egy kép róla, majd próbáltuk elhessegetni a gondolatot: NEM LEHET…
Kemény játékos, kemény szakember volt, aki csak az elvégzett MUNKÁBAN hitt.
Az Ő mentalitása, mindig győzni akarása példaértékű mindannyiunk számára, akik most eljöttünk, hogy végső búcsút vegyünk Tőle.
Ezúton is vigaszt és erőt kívánok a családnak a veszteség nehéz óráiban e mérhetetlen fájdalom elviseléséhez.

Ugyanakkor Béla emléke kötelez bennünket, hisszük, hogy onnan fentről is figyel majd ránk – az első bajnokinkon már meg is tette… -, s a szívünkben mindig élni fog, mert LEGENDÁVÁ VÁLT…

Városunkban a szurkolók, játékosok gyakran idézik mondatait, kizárólag motivációs eszközként elejtett aranyköpéseit.
Ezek közül az egyik leggyakoribb odaszólás egy-egy kihagyott ziccer után a fejét fogó focistái felé a következő volt:
“ELMÚLT, VÉGE! GYERE VISSZA!” – nos, ezt kérjük mi is a JÓISTENTŐL…, bárcsak visszajöhetnél, Béla…
A gyászoló gyülekezet nevében egy sokak által ismert, Rád igen illő Johan Cruijff gondolattal köszönök el Tőled:
„Ha úgy vesszük, valószínűleg halhatatlan vagyok.” 
Számunkra, akik elkísértünk utolsó utadra, biztos, hogy így van.
MESTER, NYUGODJ BÉKÉBEN!

Megemlékezését követően a labdarúgó pályán az elhunyt tréner kedvenc dalai hangzottak el, melyet a szurkolók, barátok és az összegyűlt népes sereg, csendben, némán hallgatott a második félidő kezdetéig. A második félidő labdarúgó pályára nem illő jelenetekkel tarkítva zajlott. Egyrészről a játékvezető partjelzőivel koprodukcióban folytatták ámokfutásukat, a Tőlük már más mérkőzéseken is megszokott módon. A ténykedésükhöz az elmúlt szezonban több alkalommal is a hónap legsportszerűbb csapatának választott Tarpaiak sportszerűtlen, már-már Cannes-i Filmfesztivál, illetve Oscar-díjat érdemelt neves színészek alakítását megszégyenítő módon akadályozták a folyamatos játékot és a Beregiek gólszerzési lehetőségeit. A hitelesség kedvéért meg kell említeni, hogy nem csak e viselkedés akadályozta meg a három pont otthon tartását, hiszen a hazaiak ordító ziccereket kihagyva engedtek teret a második félidőben kétszer is betaláló Tarpaiaknak a győzelem hozzásegítéséhez. Összességében a tarpai szurkolók részéről beharangozott Tarparádé elmaradt, mégis lagymatag játékkal és pályára nem illő jeleneteikkel megszerezték első győzelmüket a megye legjobbjai között.

Snap_2017.08.20_13h16m23s_001_Snap_2017.08.20_13h16m37s_002_

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!