IV. PET Kupa Vásárosnamény-Gergelyiugornya (1)[srizonfbalbum id=255]

Vásárosnamény, Gergelyiugornya – Elképesztő hajócsodáknak lehetnek szemtanúi holnapig azok akik ellátogatnak a gergelyiugornyai Tisza-part fövenyére, ahol a jándi állomást követően megérkeztek a IV. PET Kupa résztvevői.

A PET Kupa egy közhasznú társadalmi szervezet által indított, non-profit, civil kezdeményezés. A PET Kupa úgy járul hozzá a Tisza megtisztításához, hogy a szemétszedést, a hulladék szelektálását és újrafelhasználását szórakoztató, inspiráló tevékenységgé teszi. A PET Kupa egy egész évben zajló rendezvény, melynek keretében a hónapokon átívelő hulladékszedési szakaszt egy újrahasznosítási fejezet követ, melynek során a résztvevők a hulladékból hajókat építenek.

Miután a PET hajók megépültek, a PET Kupa egy hosszú távú folyami hajós versenyben teljesedik ki, melynek során a hulladékból készült hajóegységek különféle próbatételeknek lesznek alávetve, röviden: vetélkednek egymással.A PET Kupa leghosszabb szakasza, egész évben zajló tevékenység, melynek során önkéntesek, cégek, iskolák, diákok, filmesek összehangolt vagy egyéni akciók során próbálnak minél több hulladékot gyűjteni. A fő cél a folyó, illetve az ártér megtisztítása, valamint a térségben keletkezett otthoni hulladék szelektív gyűjtése és újrafelhasználása.

A PET Kupa akkor éri el a célját, ha nem lesz elegendő hulladék a Tiszában a hajós verseny megrendezéséhez. A szervezők ezért ahol csak lehet, csatlakoznak a már meglévő szemétszedő akciókhoz, és a helyi településekkel is felveszik a kapcsolatot, bátorítják őket a gyűjtésben való részvételre, és igyekeznek mindenhol pozitív példákat bemutatni a hulladék kezelésének témakörében.Az újrafelhasználási szakasz néhány hetet emészt fel.

A PET Kupa abban különbözik más hulladékgyűjtési akcióktól, hogy a teendők itt nem érnek véget a hulladék összegyűjtésével, elhelyezésével. A Tiszából, az ártérből és a környékbeli településekről összegyűjtött hulladék ugyanis látványos átalakuláson megy át, méghozzá a nagyközönség szeme láttára. A PET Kupa során a tiszai hulladékból hajók épülnek, melyek akkor nyerik el a PET hajó címet, ha megfelelnek a rájuk vonatkozó kiírásoknak. A PET Kupa gondoskodik a hulladék összegyűjtéséről, elhelyezéséről, koordinálja a hulladék megtisztítását, újrafelhasználásra alkalmassá tételét, és megfelelő körülményeket biztosít a hajóépítéshez. A hajó építésre nem alkalmas hulladék szelektív elhelyezéséről is a PET Kupa gondoskodik.

A PET Kupa legrövidebb szakasza, csupán egy hétig tart, de az online közvetítéseknek, híradásoknak, és a belőle készülő filmnek köszönhetően ez kapja a legnagyobb figyelmet. A verseny az úgynevezett PET hajók között zajlik. Azok a hajóegységek nyerhetik el a PET hajó elnevezést:

  • melyek úszóképességét teljes egészében újrahasznosított PET palackok adják, melyek részben vagy egészben Tiszából vagy annak partvonaláról származnak,
  • melyek meghajtása kizárólag megújuló energiával (pedál, lapát, vitorla, stb.) történik,
  • melyek építéséhez az újonnan vásárolható rögzítő-ragasztóanyagok kivételével csak és kizárólag használt / kidobott / újrahasznosított alkatrészeket használtak,
  • melyek a PET Kupa nevezési oldalán megadott időben és helyen épülnek fel,
  • melyek legénysége, vagy legénységének egy része a hajóépítést megelőzően részt vállal a Tisza megtisztításában, részt vesz a palackgyűjtéseken és/vagy az építés helyszínén segít a Tiszából gyűjtött palackok megtisztításában és beépítésre alkalmassá tételében,
  • melyek a rajt napján reggel hat, azaz 06.00 óráig menetkész állapotban vannak,
  • melyeken jól láthatóan látszik, hogy a hajótest használt PET palackokból készült,
  • melyek verseny végén történő teljes megsemmisítéséhez/újrafelhasználásához hulladékfeldolgozásához a hajó építői feltétel nélkül hozzájárulnak,
  • melyek alkalmasak a teljes legénység, és azok személyes felszereléseinek (ruházat, sátor, napi élelem, stb.) szállítására,
  • melyek vízrebocsátásához a vízirendőrség és a vízimentők az építés helyszínén, a rajtot megelőzően hozzájárulásukat adják.

Azok a hajóegységek, amelyek megfelelnek ezeknek a feltételeknek, elnyerik a PET hajó címet, a legénység tagjai pedig a PET Kalóz elnevezést – írják a versenysorozat hivatalos tájékoztatójában.

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!