Éjjeli lámpa üvegfestéssel dekorálva

Nemrégen készítettem ezt az egyszerű, de mégis nagyon mutatós éjjeli lámpa párt. Valami furcsa szabványnak kellett megfelelniük a lámpáknak, mert az egyik egy centivel alacsonyabb volt a másiknál. Mivel a két lámpa nem közvetlenül egymás mellett fog helyet kapni, így ez a kis különbség nem feltűnő, de az elkészítés során okozott némi fejtörést.

Szükséges anyagok, eszközök üvegfestés készítéséhez:

– IKEA Grönö lámpa
– üvegfesték és kontúr
– ragasztószalag (vagy maszkolószalag)
– vastag puha ecset

Üvegfestés készítése lámpára:

A kék, tenger – hegyek hangulatú lámpa elkészítését mutatom be:
Ragasztószalaggal ragasszunk körbe minden oldalról egyenlő részeket a lámpán. Ez volt a megoldandó feladat a lámpák egyenlőtlensége miatt, ugyanis alul és felül egy icipicit játszani kellett a távolságokkal, hogy arányosan legyen keskenyebb a sáv, így a ráfestett kép nem lett egy egész centivel kisebb az egyik lámpán, annak mérete is arányosan lett csak kisebb.

A sötétkék és a színtelen üvegfestéket bátran, vastagon vigyük fel ecsettel a ragsztószalagokkal körülvett részre úgy, hogy a sötétebb foltok egy távoli hegyet formázzanak, valamint a hegy alatt a fa tövénél legyen kicsi árnyékot utánzó sötétebb rész.

Ezeknek nem kell éles körvonalakkal elválniuk, csak halványan rajzolódjon ki a forma!
Amikor az üvegfesték már szárad, de még nem száradt meg kőkeményre, akkor húzzuk le a ragasztószalagot óvatosan.

Az üvegfesték teljes száradása után a lámpa belsejébe rögzítsük az előre megrajzolt ágas-bogas fa sablonját, és a fekete kontúr festékkel rajzoljuk körbe a körvonalait, majd jó vastagon szintén a kontúr festékkel töltsük ki azt.

Így szinte teste lesz a  fának, kidomborodik a felületből. A fa ágai kicsit lógjanak le a kék háttérről.
Ezzel készen is vagyunk.

A pirosas háttérrel készült minta is ugyan így készül, csak ott naplementét utánozva foltosan – tüzesen mossuk össze a piros és a sárga üvegfestéket. Készülhetne még zölddel és sárgával nyári hangulatban, vagy barnás – narancsos színvilággal őszi hangulatban is lámpa.

Jó munkát, és hangulatos estéket kívánok! 😉

Készítette:
Által Anikó az Üvegfestés menü tanácsadója

Minden vélemény számít!