Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több rákkeltő ételre derül fény, de mindhiába a magyarok mégis habzsolják őket


A rák kialakulásának genetikai és életmódból eredeztethető okai egyaránt vannak. Az állandó időhiány, a fokozott stressz, az egészségtelen táplálkozás mind hozzájárulnak a rosszindulatú daganatok kialakulásához. Az urbanizáció miatt napjainkban már egyre kevesebb családnak van kiskertje, gyerekkortól kezdve mind több olyan ételt eszünk, mely rostban, vitaminban, ásványi anyagban, tápanyagban szegény, nem kimondottan egészséges.

Rákkeltő ételek, amiket hagyj a boltban

Ha szeretnél jobban odafigyelni, fogyasszatok sok zöldséget, gyümölcsöt – lehetőleg minél közelebbi forrásból származót -, illetve más rostban gazdag ételeket – például barna rizst, teljes kiőrlésű tésztaféléket. Az alábbiakban pedig összegyűjtöttünk néhány olyan táplálékot, melyeket bár a gyerekek szívesen esznek, ám egészségügyi szempontból erősen megkérdőjelezhetőek, így rendszeres fogyasztásuk kerülendő.

A virsli kisgyerekes családoknál jolly joker étel a rohanós napokon, ám tartsd észben, hogy a feldolgozott, füstöléssel, nitrites pácolással, sózással tartósított húsok növelhetik az emésztőrendszeri daganatok esélyét.

A chips egykor a gyerekzsúrok kedvelt nasija volt. Bár a gyerekek szívesen ropogtatják, ma már tudjuk, rendszeres fogyasztása kerülendő, hiszen többek között a benne lévő akrilamidból adódóan potenciálisan rákkeltő lehet.

Ma már számos boltban kaphatók olyan cukorral bevont fánkok, melyek színes külsejükkel vonzóak a gyerekek számára, ám tápanyagot nem, inkább csak finomított szénhidrátot tartalmaznak. Rendszeres fogyasztásuk túlsúly kialakulásához vezet, mely jelentős rizikófaktor a rák esetében.
A füstöléssel, érleléssel, sózással, vagy kémiai tartósítószerek hozzáadásával készült feldolgozott húsok – például a szalonna, kolbász, szalámi – fogyasztását ugyancsak észszerű minimalizálni – gyereknek és felnőttnek egyaránt.
A színes cukorkák, gumicukrok mindig is gyerekkedvenc ételnek számítottak. Tartsd észben, hogy nagyobb mennyiségben, rendszeresen fogyasztva növelik a túlsúly kialakulásának esélyét, ami kiváló alapot teremt a rákos megbetegedéseknek.
A gyorséttermi kínálatra könnyen rákattannak a gyerekek, ám ezek az ultrafeldolgozott ételek nemcsak az elhízás, de a rák kockázatát is növelik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük