Egyre erőszakosabbá válik a szex – csak a nőket ritkán kérdezik meg

Fotó: Profimedia

Érdekes felmérés eredményeiről ír a 444.hu. A BBC Radio 5 Live kutatásáról van szó, amelyben a kölcsönös beleegyezésen alapuló szex közben történt erőszak gyakoriságát vizsgálták. Eszerint a Nagy-Britanniában élő, 40 év alatti nők egyharmada tapasztalta már, hogy együttlétük során partnerük rájuk csapott, leköpte őket, befogta a szájukat vagy fojtogatta őket. Ijesztő, ugye?

Közülük 20 százalék mondta azt, hogy mérgesek voltak vagy megijedtek. A 23 éves Anna azt mondta, vele háromszor is történt már ilyen, mindhárom esetben más férfival. Az egyik esetben a férfi elkezdte csapkodni, és húzta a haját, aztán a nyaka köré próbálta kulcsolni a kezét. „Lefagytam – mesélte a BBC-nek. – Rendkívül kényelmetlenül éreztem magam, megfélemlítve. Ha valaki az utcán csapna rád vagy fojtogatna, azt mindenki támadásként értékelné – idézi a 444.hu. – Tudom, hogy vannak nők, akik szeretik ezt. A probléma az, amikor a férfi azt hiszi, hogy minden nő így van vele.”

Savanta ComRes kutatóintézet 2002 brit, 18 és 39 év közötti nőt kérdezett meg, hogy történt-e velük hasonló eset. Nos, a nők több mint harmada (38 százalék) tapasztalt ilyet, és nagyrészt nem a beleegyezésükkel történt az erőszakos megnyilvánulás. Kevesebb mint kétharmaduk mondta azt, hogy történt velük ilyen, de soha nem az akaratuk ellenére (31 százalék), 31 százalékuk pedig azt, hogy sosem tapasztaltak ilyet (vagy nem válaszoltak).

Nők Igazságáért Központ (The Centre for Women’s Justice) szóvivője a BBC-nek úgy kommentálta a felmérés eredményeit, hogy láthatóan egyre nagyobb nyomás nehezedik a fiatal nőkre, hogy belemenjenek az erőszakos, veszélyes és megalázó dolgokba. „Ez valószínűleg az extrém pornó széles körű elérhetőségének és normalizálásának köszönhető.”

Steven Pope pszichoterapeuta szakterülete a szex és a párkapcsolatok. Ő azt mondta a BBC-nek, ez a jelenség járványszerűen terjed manapság. „Az emberek azért csinálják, mert azt hiszik, hogy ez a normális, pedig nagyon káros lehet. Olyan emberek fordulnak hozzám, akik majdnem rámentek egy-egy ilyen esetre.”

Nemrég kampány indult Ebbe nem egyezhetünk bele (We Can’t Consent to This) elnevezéssel, mert egyre többen halnak meg azért, mert a fojtogatós „játék” nem úgy sül el, ahogy remélték – írja a site.

Anna szerint a szex nagyon férficentrikus lett. „Annyira elpornósodott, hogy a nőnek már nem sok jó van benne.