40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

Márton- napi Libaszépségverseny (24)

Egy ötkilós, sóstóhegyi liba nyerte meg a nyíregyházi Libaszépségversenyt. A Sóstói Múzeumfaluban tizedik alkalommal rendezték meg Márton-napon a nem mindennapi vetélkedőt. A jeles napon igazi népünnepélyt tartottak a nyírségi skanzenben. Kulturális programok és kézműves foglalkozások várták a látogatókat, de mindezek mellett természetesen különleges libás ételeket is lehetett kóstolni.

Gágogva vagy éppen a kamerák és a szúrós tekintetek kereszttüzétől megilletődve sorakoztak fel a Libaszépségverseny résztvevői a múzeumfalu színpadán. Nem lehetett tudni, hogy a szárnyasok vagy a gazdáik izgulnak jobban. A legszebb libát a Márton-nap látogatói választhatták ki. Egész nap szavazhattak a szemüknek legmutatósabb szárnyasra. A közönségtől végül egy karcsú, sóstóhegyi, ötkilós tollas-mademoiselle kapta a legtöbb voksot. A liba gazdája azt is elárulta, mivel kell etetni a lábasjószágot, hogy ilyen szép legyen.

– Kukoricával, de nagyon szereti a paradicsomot és az ilyen zöldségféléket – mondta a sóstóhegyi Kardos Anna, akinek egy görög nyaralást is szerzett Gesztenye. Anna azt mondta, már csak ezért sem kerülhet Gesztenye a sütőjükbe…

Libakolbász, ludaskása, vörösborban pácolt libamell párolt káposztával, na és persze lúdláb. A Magyar Népi Ízőrzők Lovagrendje mennyei libafalatokkal örvendeztette meg a Márton-napi mulatság résztvevőit. A látogatók hosszú sorban álltak az ételekért, de azt is elárulták, hogy otthon csak elvétve kerül liba az asztalra.

– Ritkán szoktuk fogyasztani. Különleges íze van, és gondolom itt még ízesebben készítik el, mint általában otthon az ember – mondta Vincze Andrásné.

Szent Márton napja évszázadok óta a nagy lakomák, bálok, vásárok ideje. Ez volt ugyanis a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti, utolsó nagy ünnepnap, és persze a betakarítások befejezése, a gazdasági év zárása is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!