Döbbenetes új tünete van a koronavírusnak, de csak a fiatalokat érinti

Főként fiatal betegek tapasztalták a megdöbbentő tünetet.

Még mindig nagyon keveset tudunk

Európában megállíthatatlanul tör előre a koronavírus-járvány: a legtöbb nyugat-európai országban látványosan emelkedik a fertőzések száma (sajnos az elmúlt napokban Magyarországon is ugrásszerűen növekszik az esetszám), mindeközben pedig az Egyesült Államokban, sőt még Oroszországban is egyre több emberhez ér el a gyilkos kór. Miközben most minden ország a védekezésre koncentrál, még mindig újabb és újabb részletek derülnek ki a betegség tüneteivel, lefolyásával, a vírus természetével kapcsolatban. Most például arra derült fény, hogy egyes betegeknél a koronavírus döbbenetes új szimptómákkal jár.

Fül-orr-gégészek figyelmeztetnek

A USA Today cikke szerint jelentős számú koronavírusos betegnél előfordultak olyan, a széles nyilvánosság számára eddig még ismeretlen tünetek, mint a szaglás- és ízérzékelés elvesztése. A furcsa jelenségre egyébként fül-orr-gégészek is figyelmeztetik az embereket. A különös szimptóma olyan fertőzéses betegeknél fordult elő nagyobb számban, akik Dél-Koreában, Kínában, Olaszországban kapták el a koronavírust, de már Németországban is regisztráltak néhány olyan pácienst, aki elveszítette a szaglásérzékelését a fertőzés következtében.

Lehet, hogy örökre elveszítik

A különös jelenséget látva az Amerikai Fül-orr-gégészeti Akadémia azt javasolja, hogy a koronavírus jellegzetes tüneteinek listája bővüljön a szaglás- és ízérzékelés elvesztésével. Ezáltal talán könnyebbé válik a potenciális fertőzöttek szűrése is, bár arról egyelőre nincsenek adatok, hogy a páciensek pontosan hány százaléka tapasztalta a rendkívül szokatlan tüneteket. Annyi viszont bizonyos, hogy az érintett betegek 40 év alattiak voltak. Egyes páciensek már korán érzékelték e különös jeleket, míg mások csak a fertőzés későbbi fázisában figyeltek fel rájuk. A fertőzöttek szag- és ízérzékelési képessége később részlegesen vagy teljesen visszatérhet, de sajnos az is lehet, hogy örökre elveszítik.

/www.femcafe.hu/