Csökkenhet az alapvető élelmiszerek áfája

fejlesztesek Vasarosnameny

élelmiszer-drágulás

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, nem várható a fogyasztást terhelő adók növelése, a kiskereskedelmi forgalom, a fogyasztás két éve tartósan bővül. Ezt a kedvező folyamatot nem akarják adóemeléssel megakasztani. Egyes termékkörök esetében viszont áfacsökkentésben gondolkodnak, ezek közé az alapvető élelmiszereket sorolta. Ebben a kérdésben az Európai Unióval is egyeztetni kell – idézi az MTI a minisztert.

A sertéshús áfája januártól csökkent 5 százalékra, és ez megjelent ugyan a fogyasztói árakban, de a boltok is jól jártak vele. Az áfacsökkentés összességében 17,3 százalékos árcsökkenést eredményezett volna januárban, ezzel szemben a KSH januári inflációs statisztikája szerint decemberhez képest csak mérsékeltebb, 15,3 százalékos volt az esés.

A régi és az új árak összehasonlítása elég nehéz, de az biztosnak látszik, hogy a boltokesetenként csak részben adják tovább a kedvezményt a vásárlóknak.

Az élelmiszervásárlást az is alaposan átalakíthatja, hogy az Európai Bíróság elmeszelte a monopolizált magyar cafeteria-rendszert, és most annak teljes megszüntetése is terítékre került. Kettős bérrendszer intézménye jöhet, amelyben van egy rendesen járulékoltatott alapbér, és van fölötte egy másik bér, amelyre azonban az állam nem szed járulékot. Ami után viszont nem szed, nem von le járulékot az állam, az után – érthető módon – nyugdíj sem jár majd.

hvg.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!