fejlesztesek Vasarosnameny

Csenger lett őrzője az O‘svath-gyűjteménynek (17)

Csenger – „I have a dream” – Martin Luther King szavait kölcsön véve nekem is volt egy álmom – kezdte ünnepi beszédét O’sváth György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet az általa adományozott gyűjtemény október 2-ai, csengeri megnyitóján. – Ott szerettem volna elhelyezni a könyveimet, ahol az O’sváth család több száz évig élt és tevékenykedett. Szeretném, ha ez a 37 ezer kötetet a térség szellemi tartaléka lehetne, s kisugározná azt a szellemiséget, amit az O’sváth család mindig is képviselt – mondta el a híres família egyenesági leszármazottja a 15 órától megtartott ünnepségen.

A gyűjtemény a jövőben nemcsak könyvtári, hanem közművelődési küldetést is felvállal, s különböző konferenciákon, kulturális rendezvényeken és ismeretterjesztő előadásokon a helyi és a határ menti magyarság kultúráját is szolgálni kívánja.

A kulturális műsorral tarkított megnyitón felszólalt dr. Martonyi János volt külügyminiszter és dr. Szilágyi Ferenc egyetemi docens, a Partiumi Területi Kutatások Intézetének vezetője is. Az esemény végén Bartha Gyula református esperes áldását adta a gyűjtemény két könyvtári részlegére, illetve a családi emléktárgyakat és relikviákat bemutató tárlatra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!